Cine sunt adevărații arieni, înainte ca termenul să fie abuzat de naziști

Gabriel Peneș 12.06.2023, 13:36
Cine sunt adevărații arieni, înainte ca termenul să fie abuzat de naziști

Termenul de „arieni” a fost „confiscat” în mod dramatic de naziști, devenind un instrument teoretic de propăvăduire a superiorității rasei germanice în fața altor rase, considerate „inferioare”, ce trebuiau subjugate ori chiar eliminate. „Omul arian” luase, în Germania lui Hitler, chipul unui bărbat alb, înalt, neapărat blond și cu ochi albaștri, în ciuda faptului că, fizic, însuși Hitler era departe de acest ideal. Dar adevărații arieni au fost cu totul alții, iar aceștia nu au avut nimic de-a face cu deformarea monstruoasă pe care a suferit-o acest termen.

Cine sunt adevărații arieni

Arienii adevărați au fost departe de idealul fizic propăvăduit de nazism. Dar, ca orice regim totalitar, și național-socialiștii germani au preluat un termen, o idee și au deformat-o în conformitate cu propriile lor scopuri. Ei doreau să arate că rasa germană era „superioară” celorlalte, de aceea era îndreptățită să conducă lumea și să subjuge, ba chiar să extermine rasele considerate „inferioare”.

Max Müller este considerat primul scriitor care a menționat termenul de „rasă ariană” în engleză. În lucrarea „Lectures on the Science of Language” (1861), Müller îi numea pe arieni ca fiind o „rasă de oameni”. Dar originea teoriei poate fi găsită, paradoxal sau nu în Franţa, în scrierile contelui Arthur de Gobineau.

Acesta elabora în 1850 teoria „rasei superioare”. Mai târziu, discipolul său, Houston Stewart Chamberlain, a folosit pentru prima dată termenul de arian pentru a descrie rasa albă şi implicit în concepţia lor „rasa superioară”.

Conform teoriilor lui Gobineau şi Chamberlain, această rasă ar fi fost vorbitoarea unei limbi indo-europene şi ar fi stat la baza tuturor progreselor din istoria umanităţii. Ea era pusă în opoziţie cu rasele galbenă şi neagră, pe care ar fi trebuit, conform părerii celor doi, să le controleze.

Cine sunt adevărații arieni, înainte ca termenul să fie abuzat de naziști
Adevărații arieni au provenit din zona actuală a Iranului, răspândindu-se ulterior în subcontinentul indian, dar și către Europa

Termenul să fie abuzat de naziști

Aceste teorii au fost îmbrățișate de naziști și transformate în politică de stat. Conform ideologiei naziste, rasa ariană era o rasă nordică, una care stătea la baza poporului german şi care cucerise întreaga Europă, dar şi o bună parte din Asia, răspândind civilizaţia. Conform aceleaşi ideologii, arienii erau blonzi, înalţi, cu pielea albă şi ochii albaştri şi aveau rădăcini nordice.

Cu toate acestea, pasionat de misticism, dar și de misterele din zona Tibetului, odiosul șef al SS-ului, Heinrich Himmler, a creat straniul Institut Ahnenerbe, prin care, între 1938-1939, a trimis o expediție condusă de Ernst Schäfer pentru a studia populația tibetană din zona Himalayei, bănuind că acolo ar fi „leagănul” arienilor.

Expediția trebuia să găsească dovezi privind legătura acestora cu naziștii germani, dar a eșuat lamentabil. Totuși, adevărul despre arieni, care este cu totul altul, nu era chiar departe de bănuielile lui Himmler.

Cu câteva mii de ani înainte ca ideologiile moderne să coopteze termenul pentru utilizările naționaliste, în jurul anului 1700 î.Hr., un grup de popoare nomade a migrat în subcontinentul indian din Iranul preistoric. Civilizațiile care trăiau în zonă la acea vreme, civilizațiile din Valea Indusului, i-au numit pe acești călători ārya, cuvântul din care provine, astăzi, „arieni”, scrie iflscience.com.

Civilizațiile din Valea Indusului (cunoscute și ca Harappa sau Sarasvati) erau extrem de avansate pentru vremea lor. Aveau o limbă scrisă, precum și capacități agricole și trăiau în așezări urbane. Totuși, așa spune mitul, când arienii au sosit, au distrus această civilizație antică și au șters cultura. Acești invadatori au continuat să scrie literatura clasică indiană și textele religioase.

De unde proveneau

În realitate, arienii nu erau o hoardă invadatoare aplecată spre distrugere. Nu există dovezi arheologice care să susțină acest lucru și se pare că migrarea lor a fost treptată. Cauza probabilă a declinului civilizațiilor din Valea Indusului s-a datorat factorilor de mediu.

În special, inundațiile și secetele probabil le-au perturbat practicile agricole, care, în cele din urmă, le-au prăbușit economia și ordinea socială. Acest lucru le-a permis arienilor să se stabilească acolo.

Pe de altă parte, cei mai proeminenţi istorici afgani, Habibi şi Ahmad Ali Kohzad, arată că, de fapt, arienii proveneau din zona Iranului şi Afganistanului actual. Mai precis, aceştia s-au cristalizat ca uniune de triburi pe malurile râului Amu Daria, o zonă propice agriculturii.

De altfel, conform părerii acestor specialişti, originea arienilor poate fi căutată undeva în preistorie, mai precis în neolitic. Conform specialistului Hamid Naweed, arienii au fost grupuri de populaţii venite din câmpiile Siberiei şi mai apoi constituite în uniuni de triburi în Asia Centrală.

Chiar dacă dovezile concrete s-au pierdut de-a lungul secolelor și mileniilor, ceea ce este sigur este că arienii nu au avut nicio legătură cu ceea ce promovau naziștii drept etalon al „rasei superioare”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....