Cine răspândește știrile false pe internet, chiar dacă nu vrea: ce convingeri politice au

Gabriel Peneș 15.05.2023, 17:09
Cine răspândește știrile false pe internet, chiar dacă nu vrea: ce convingeri politice au

Știrile false de pe internet au ajuns aproape o a doua natură a online-ului. O dezinformare preluată ulterior de un număr tot mai mare de persoane, chiar și de presă, tinde să devină un adevăr în mintea celor care o citesc. Dar cine sunt cei care propagă acest tip de știri și cât de conștienți sunt de răul pe care-l fac. Un studiu recent a venit cu rezultate surprinzătoare în această privință.

Cine răspândește știrile false pe internet, chiar dacă nu vrea

Știrile false au devenit un adevărat „cancer” informațional al internetului. Un om obișnuit nu mai știe ce să creadă, în ce să creadă, decât dacă posedă un spirit critic mărit și o vigilență mereu trează față de știrile sau postările pe care le citește.

Un studiu recent publicat în revista Nature Scientific Reports arată că aceste știri false sunt propagate mai ales de persoanele conservatoare, de dreapta, din punct de vedere politic, dar multe dintre acestea habar n-au că aceste știri sunt false.

Rezultatele cercetării indică și faptul că problema dezinformării nu este în mod neapărat premeditată, ivită din intenții rele, ci, mai degrabă, din incapacitatea de a înțelege pe deplin informațiile pe care le distribuie și altora, sugerând că educația este cea mai bună metodă pentru rezolvarea acestei probleme.

Din păacate, știrile false sunt pretutindeni, la ora actuală. Fie că sunt dezinformări voite sau unele făcute din necunoaștere, fără intenții de manipulare, rețelele sociale au devenit un teren fertil pentru înflorirea și împrăștierea lor într-o măsură mult mai mare decât înaintea erei internetului.

Experții deja avertizează că ce e mai rău abia urmează, pe măsură ce în ecuație intră tot mai mult și inteligența artificială, capabilă să învețe și să genereze date incorecte, inclusiv pe cele proprii.

Cine răspândește știrile false pe internet, chiar dacă nu vrea: ce convingeri politice au
Un studiu recent a arătat că știrile false sunt difuzate pe internet preponderent de persoane cu simpatii politice de dreapta, dar că acestea fac acest lucru fără intenția de a-i dezinforma pe alții, ci pentru că chiar cred în acele știri

Ce convingeri politice au

Înțelegerea modului în care știrile false se răspândesc e calea cea mai bună de a le opri. Cercetări anterioare au sugerat că persoanele de dreapta, din punct de vedere politic, sunt cele mai susceptibile în a crede în dezinformări, dar cine le propagă cel mai mult?

O echipă internațională de experți din Australia, Anglia și Germania au făcut o analiză mai aprofundată a tipologiei oamenilor care împrăștie fake news. Cercetătorii au supravegheat aproape 2.400 de persoane din Regatul Unit și Germania, punându-le întrebări detaliate pentru a putea discerne abilitatea acestora de a depista știrile false, tendința de a le transmite mai departe, dar și simpatiile lor politice.

Rezultatele au arătat că, în majoritatea timpului, persoanele nu difuzează în mod deliberat știrile false, doar câteva făcând acest lucru în mod premeditat. Din grupul analizat, subiecții cu venituri mai mari s-au dovedit mai buni la depistarea dezinformărilor, mai ales cei cu simpatii politice de stânga.

Pe măsură ce oamenii sunt mai în vârstă, ei devin tot mai buni la această identificare a știrilor false, în timp ce persoanele tinere sunt mai predispuse să le împărtășească și altora. De asemenea, tot tinerii sunt cei care au tendința de a difuza fake news cu intenție, cel puțin în Regatul Unit.

Concluziile studiului indică faptul că există o diviziune între oameni atunci când vine vorba de știri false, cei cu simpatii de dreapta fiind mai predispuși să le împrăștie. Oricum, marea majoritate a acestora o face mai degrabă fără intenția de a înșela și dezinforma alți oameni, ci, pur și simplu, pentru că chiar cred în ele.

Datele au fost autoraportate de către subiecții studiului așa că există posibilitatea ca unele persoane să nu fi recunoscut că difuzează știri false cu bună știință. De asemenea, grupul ce a fost în observația experților a cuprins doar persoane cu vârsta între 16 și 35 de ani.

Echipa de cercetători speră că viitoare cercetări să demonstreze mecanismele sociale ale difuzării de știri false, dar și acest studiu recent este o bază solidă pentru ideea că oamenii, în general, sunt animați de intenții bune când difuzează informații pe internet, dar mai fac și greșeli în această privință. chiar dacă nu vor.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....