Cine este primul soldat judecat pentru moartea unui ucrainean. Riscă o condamnare pe viaţă

Beatrice Dumitru 11.05.2022, 20:14
Cine este primul soldat judecat pentru moartea unui ucrainean. Riscă o condamnare pe viaţă

Mii de civili au fost uciși de forțele ruse în Ucraina de la începutul războiului, iar imaginile masacrului de la Bucha, cu oameni omorâți și aruncați în gropi comune sau lăsați pe străzi, au îngrozit lumea. Ucraina a spus că îi va pedepsi pe toți cei care au comis ororile și a anunțat cine va fi primul soldat rus care va fi judecat pentru uciderea unui civil.

Primul soldat rus judecat de Ucraina

Ancheta susține că rusul a ucis un bărbat neînarmat, în vârstă de 62 de ani, care mergea pe bicicletă pe marginea drumului în satul Ciupohovka, din regiunea Sumî, pe 28 februarie. Soldatul rus, împreună cu alți patru militari au ajuns în localitate cu o mașină furată cu roțile găurite, după un atac al armatei ucrainene care a distrus coloana din care făceau parte.

Procuratura generală a declarat că a depus un rechizitoriu împotriva lui Vadim Şişimarin, în vârstă de 21 de ani, comandantul unității militare 32010 a Diviziei a 4-a de blindate de gardă Kantemirov din regiunea Moscova, pentru a fi judecat, relatează CNN.

 Cine este primul soldat judecat pentru moartea unui ucrainean. Riscă o condamnare pe viaţă
Trupele ruse sunt acuzate și de masacrul de la Bucha.

Șișimarin se află în prezent în arest. Procurorii și anchetatorii Serviciului de Securitate al Ucrainei au strâns suficiente dovezi ale implicării sale în încălcarea legilor și obiceiurilor războiului, combinată cu omorul premeditat. El riscă o condamnare între 10 și 15 ani de închisoare sau închisoare pe viață, dacă va fi găsit vinovat”, a declarat procurorul general al Ucrainei Iryna Venediktova într-o declarație pe Facebook.

Soldatul rus a recunoscut că a ucis un civil

Pe drum, soldații ruși au văzut un bărbat vorbind la telefon. Unul dintre aceștia a ordonat uciderea civilului pentru a nu comunica forţelor ucrainene despre prezenţa lor. Vadim Şişimarin l-a împușcat în cap pe bărbat cu mai multe focuri de armă, o pușcă Kalașnikov. Acesta a murit pe loc, la doar câțiva zeci de metri de casă, susțin procurorii.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a făcut public un videoclip în care soldatul rus a recunoscut că a împuşcat un civil.

Peste 9.000 de cazuri de crime de război sunt investigate în prezent în Ucraina, iar autoritățile au transmis că au identificat deja 10 soldați ruși, considerați responsabili pentru masacrul din Bucha și vor fi trași la răspundere pentru tortură, jafuri și viol.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...