Zeci de civili din Bucha au fost uciși de mici săgeți de metal provenite de la artileria rusă

Elena Avramescu 25.04.2022, 13:47
Zeci de civili din Bucha au fost uciși de mici săgeți de metal provenite de la artileria rusă

Zeci de civili care au murit în timpul ocupației ruse a orașului ucrainean Bucha au fost uciși de mici săgeți de metal provenite de la obuze de tipul celor trase de artileria rusă, au spus medicii legiști. Patologii și legiștii care efectuează autopsie asupra cadavrelor găsite în gropi comune din regiunea de la nord de Kiev, unde forțele ruse de ocupare au fost acuzate de atrocități, au spus că au găsit mici săgeți de metal, numite fléchettew, înfipte în capul și pieptul oamenilor.

Civilii din Bucha, uciși de o armă antipersonal

„Am găsit câteva obiecte foarte subțiri, asemănătoare unghiilor în corpurile bărbaților și femeilor, la fel și alți colegi din regiune. Este foarte greu să le găsești în corp, sunt prea subțiri. Majoritatea acestor corpuri provin din regiunea Bucha-Irpin”, a declarat Vladyslav Pirovskyi, un medic legist ucrainean, pentru The Guardian.

Experții independenți în arme care au analizat imaginile cu săgețile metalice găsite în cadavre au confirmat că acestea sunt fléchettes, o armă antipersonal folosită pe scară largă în timpul primului război mondial. Aceste săgeți mici din metal se găsesc în carcasele de tancuri sau arme de câmp. Fiecare poate conține până la 8.000 de flechette. Odată trase, obuzele explodează când o fitibilă temporizată detonează și explodează deasupra solului.

Fléchettes, de obicei între 3 cm și 4 cm lungime, se eliberează din coajă și se dispersează într-un arc conic de aproximativ 300 m lățime și 100 m lungime. La impactul cu corpul victimei, săgeata își poate pierde rigiditatea, îndoindu-se într-un cârlig, în timp ce partea din spate a săgeții, formată din patru aripioare, se rupe adesea provocând o a doua rană.

Potrivit unui număr de martori din Bucha, artileria rusă a tras cu flechette cu câteva zile înainte ca forțele să se retragă din zonă la sfârșitul lunii martie. Svitlana Chmut, o locuitoare din Bucha, a declarat pentru Washington Post că a găsit mai multe astfel de săgeți pe mașina ei.

Deși grupările pentru drepturile omului au căutat de multă vreme interzicerea obuzelor fléchette, munițiile nu sunt interzise de dreptul internațional. Cu toate acestea, utilizarea unor arme letale imprecise în zonele civile dens populate reprezintă o încălcare a dreptului umanitar.

Civilii din Bucha, ucisi de o arma antipersonal
Civilii din Bucha, ucisi de o arma antipersonal

„Un proiectil neobișnuit și rar văzut”

Potrivit lui Neil Gibson, un expert în arme la grupul Fenix Insight din Marea Britanie, care a analizat fotografiile fléchettelor găsite în Bucha, săgețile metalice proveneau dintr-o rundă de artilerie 3Sh1 de 122 mm, folosită de artileria rusă.

„Un alt proiectil neobișnuit și rar văzut. De data aceasta este echivalentul rusesc al seriei americane de proiectile antipersonal (APERS) „Beehive”. Funcționează ca un adevărat proiectil de schij, dar este plin cu flechette și un liant de ceară”, a spus Gibson pe Twitter.

Fléchettes au fost folosite ca arme balistice încă din primul război mondial. Aruncate de avioanele noi de atunci pentru a ataca infanteriei, săgețile metalice letale au fost capabile să străpungă căștile. Nu au fost utilizate pe scară largă în timpul celui de-al doilea război mondial, dar au reapărut în războiul din Vietnam, când SUA au folosit o versiune de încărcături fléchette, ambalate în pahare de plastic.

„Flechettetele sunt o armă antipersonal concepută pentru a pătrunde în vegetația densă și pentru a lovi un număr mare de soldați inamici. Nu ar trebui să fie niciodată folosite în zonele civile construite”, potrivit Amnesty International.

„Nu trebuie să fii un expert în arme pentru a înțelege că Rusia a ignorat regulile războiului din Bucha. Bucha a fost transformat într-un safari cecen, unde s-au folosit de mine împotriva civililor”, a spus primarul Bucha, Anatoliy Fedoruk.

Forțele ruse au capturat Bucha, la 18,5 mile (30 km) nord-vest de Kiev, după lupte feroce la câteva zile după ce a început invazia în februarie. Li s-a dat ordin de retragere la sfârșitul lunii martie și, în zilele următoare, au ieșit la iveală gropi comune care conțineau cadavrele a sute de oameni care se pare că fuseseră masacrați.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...