Der Spiegel: Serviciile secrete germane ar avea dovezi privind masacrul din Bucha

Beatrice Dumitru 07.04.2022, 16:00
Der Spiegel: Serviciile secrete germane ar avea dovezi privind masacrul din Bucha

Serviciile secrete germane dețin înregistrări cu conversații ale soldaților ruși în care vorbeau despre masacrul de la Bucha. Guvernul de la Kremlin a negat vehement că forțele ruse sunt responsabile pentru aceste crime de război și a făcut mai multe afirmații, potrivit cărora acele orori au fost înscenate de Ucraina.

Convorbiri ale soldaților ruși despre Bucha

În urma retragerii armatei ruse din oraș, pe 30 martie, a fost descoperită o groapă comună, precum și cadavrele câtorva zeci de civili morți rămase întinse pe străzi. Mâinile unora dintre victime erau legate la spate, în timp ce alte cadavre prezentau semne de tortură. Printre victime se numără și numeroase femei și copii.

Serviciile secrete germane (BND) au dezvăluit noi perspective îngrozitoare asupra atrocităților comise de forțele militare ruse în orașul Bucha, lângă capitala Kiev. Der Spiegel a aflat că BND a interceptat conversaţii între soldaţii ruşi aflaţi în Ucraina, în care discutau despre executatrea civililor din orașul Bucha. Se pare că o parte dintre convorbirile interceptate pot fi legate direct de cadavrele descoperite în oraș de armata ucraieneană după retragerea forțelor ruse.

Der Spiegel: Serviciile secrete germane ar avea dovezi privind masacrul din Bucha
Trupele ruse au omorât sute de civili în Bucha.

Grupul Wagner a participat la atrocități

BND a informat parlamentarii germani despre constatările sale. O parte din interceptări se referă la locațiile cadavrelor găsite de-a lungul drumului principal din oraș. Într-una dintre ele, se pare că un soldat i-a spus altuia că tocmai împuşcaseră o persoană pe bicicletă. Aceasta corespunde cu fotografia cadavrului întins lângă o bicicletă, care a fost distribuită în întreaga lume. Într-o altă conversație interceptată, se pare că un bărbat a spus: „Mai întâi interoghezi soldați, apoi îi împuști”, potrivit sursei citate.

Interceptările BND oferă, de asemenea, dovezi că membrii unității de mercenari din Grupul Wagner au jucat un rol principal în atrocități. Se știe că acest grup a comis orori similare în Siria. Martorii oculari au spus că forța de ocupație din Bucha a fost formată inițial din „tineri soldați”. Odată ce au fost înlocuiți cu alte unități, atacurile asupra civililor s-au înmulțt. De asemenea, martorii au mai afirmat că unități cecene s-au aflat în oraș.

Înregistrări cu atrocități și în alte zone

Conversațiile interceptate de BND arată că atrocitățile săvârșite asupra civililor din Bucha nu au fost nici fapte întâmplătoare, nici acțiunea izolată a unor soldați scăpați de sub control. Mai degrabă, sugerează că trupele ruse vorbeau despre fapte comise zilnic.

Acest lucru indică faptul că uciderea civililor făcea parte din activitățile trupelor ruse, chiar parte a unei strategii mai ample. Intenția a fost aceea de a răspândi frica în rândul populației civile. Una dintre înregistrări indică, se pare, că atrocități precum cele din Bucha au avut loc și în zona din jurul orașului port Mariupol, aflat în sudul Ucrainei și asediat de armata rusă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...