Cine este Ilie Bolojan, omul care ar putea deveni noul premier din partea PNL. De ce are o imagine atât de bună

Mihai Roșoiu 08.12.2020, 14:23
Cine este Ilie Bolojan, omul care ar putea deveni noul premier din partea PNL. De ce are o imagine atât de bună

Numele viitorului premier al României rămâne un mister în momentul de față. Negocierile între partide și discuțiile de la Cotroceni sunt în toi. Liberalii au o listă scurtă de trei nume. Unul dintre nominalizați este cel mai apreciat primar din România în ultimii ani. Cine este Ilie Bolojan, omul care ar putea deveni noul premier din partea PNL știe aproape toată lumea.

Schimbarea la față a orașului Bihor, considerat cel mai modern și sigur municipiu din România, i se atribuie profesorului, care a condus destinele urbei de pe Crișul Repede vreme de 12 ani.

Ilie Bolojan, omul propus să devină premier al României din partea PNL

Isprăvile lui Ilie Bolojan la Oradea au trecut Carpații și au devenit modele pentru viitorii edili din alte zone ale României. În 12 ani petrecuți în cabinetul numărul 1 al Primăriei Oradea, Ilie Bolojan a reușit să schimbe fața orașului, transformându-l într-o adevărată bijuterie. De altfel, acesta este și motivul creșterii constante a popularității și încrederii de care beneficiază fostul edil din Oradea. 50% în 2008, 66% în 2012 și 71% în 2016. Așa arată graficul procentelor obținute de Ilie Bolojan în cele trei curse pentru ocuparea funcției de primar al localității ardelene.

Cine este Ilie Bolojan, omul propus de PNL pentru functia de prim ministru
Cine este Ilie Bolojan, omul propus de PNL pentru functia de prim ministru

Momentan, Ilie Bolojan este președinte al Consiliului Județean Bihor. Surse din anturajul său spun că a făcut-o din pură ambiție. Numeroasele piedici pe care ar fi fost nevoit să le treacă în momentul în care dorea dezvoltarea zonelor din apropierea municipiului, l-au împins să candideze pentru CJ. Și a câștigat. Acum, reușitele administrative ale lui Bolojan l-au propulsat pentru o funcție mult mai grea. Cea de premier al României.

Bolojan, spaima angajaților din instituțiile locale

Una dintre măsurile cele mai controversate pe care Ilie Bolojan le-a luat după ce a cucerit scaunul de primar a fost concedierea unui număr impresionant de persoane din aparatul instituției. Edilul de-atunci și-a atras antipatia concediaților, dar s-a bucurat de un succes uluitor în rândul electoratului. Mai ales că din banii economisiți a reușit să construiască un pod peste Crișul Repede, râu ce traversează Oradea.

Aceeași rețetă a folosit-o imediat ce a ajuns la Consiliul Județean. Jumătate dintre cei care lucrau acolo au fost puși pe liber, iar perspectivele de dezvoltare ale județului Bihor par să se deschidă larg.

Ilie Bolojan, omul propus să devină premier al României din partea PNL pare să fie o soluție viabilă pentru cel mai important post executiv al țării. Rămâne de văzut dacă liberalul va accepta propunerea colegilor de partid. De asemenea, e important de urmărit dacă propunerea PNL va fi acceptată de președinte și dacă restul forțelor de dreapta îi vor da un vot de încredere.

Urmăriți Impact.ro și pe