Bătălia pe care a comandat-o Nicolae Ciucă, noul prim-ministru al României. A fost o premieră după Al Doilea Război Mondial

Mihai Roșoiu 08.12.2020, 08:51
Bătălia pe care a comandat-o Nicolae Ciucă, noul prim-ministru al României. A fost o premieră după Al Doilea Război Mondial

Ciucă. Nicolae Ciucă. Noul prim ministru al României vine din fostul Cabinet Orban, acolo unde a condus Ministerul Apărării Naționale. Puțini sunt, însă, cei care cunosc detalii despre bătălia pe care a comandat-o Nicolae Ciucă, noul prim ministru al României. Din punct de vedere istoric, vorbim despre o premieră după Al Doilea Război Mondial.

Bătălia pe care a comandat-o Nicolae Ciucă, noul prim-ministru al României

Din momentul în care demisia lui Ludovic Orban se afla la stadiul de zvon, numele lui Nicolae Ciucă a început să fie vehiculat drept înlocuitor al liberalului. Pe lista scurtă s-au mai aflat nume cu rezonanță precum Florin Cîțu sau Ilie Bolojan, actualul președinte al CJ Bihor. De asemenea, până luni seara, în cercurile politice românești s-a mai vorbit și despre Raluca Turcan, vicepremierul României.

Dintre cei patru posibili candidați pentru funcția de premier interimar, Nicolae Ciucă a fost alesul lui Klaus Iohannis pentru a prelua prerogativele șefului de Guvern. Când vine vorba despre domeniul militar, Ciucă este un nume cu rezonanță, un nume respectat.

Batalia pe care a comandat-o Nicolae Ciuca, noul prim-ministru
Batalia pe care a comandat-o Nicolae Ciuca, noul prim-ministru

Nicolae Ciucă este singurul general român actual care a condus personal o misiune de luptă, respectiv pe cea din cadrul bătăliei de la Nassiria, pentru podul peste Eufrat din Irak, din 14-15 mai 2004. A fost prima confruntare militară la care soldații români au fost combatanți activi după al doilea război mondial.

Generalul Ciucă, „urmașul” generalului Rădescu

Cu 75 de ani în urmă, România avea un Guvern condus de un militar. Generalul Nicolae Rădescu condusese destinele țării din decembrie 44 în feburarie 45. Și acolo vorbim despre o situație specială, țara noastră aflându-se într-un moment de tranziție. Erau vremurile în care sovieticii începeau să-și extindă sfera de influență în zona Europei Centrale și de Est.

Generalul Rădescu părăsea Executivul la insistența lui Andrei Vîșinschi, reprezentantul URSS în România, care avea sarcina de preda puterea comuniștilor români. A făcut-o fără o opoziție prea mare, frâiele Guvernului fiind preluate de căre dr. Petru Groza.

Noul prim ministru, 4 ani șeful Statului Major

Bătălia pe care a comandat-o Nicolae Ciucă, noul prim-ministru al României a fost o recomandare excelentă pentru primul ministru interimar al României. Despre actualul șef de guvern se știe că este un general de armată și politician român care ocupă în prezent funcția de prim-ministru interimar al României. De la 1 ianuarie 2015 până pe 29 octombrie 2019 a fost Șeful Statului Major General.

L-a înlocuit pe Ștefan Dănilă, care a fost Șeful Statului Major General în perioada 28 decembrie 2010-1 ianuarie 2015. În data de 28 octombrie 2019 a fost semnat de către Klaus Iohannis, președintele României, decretul de trecere în rezervă. În data de 4 noiembrie 2019 a preluat mandatul de ministru în cadrul Ministerului Apărării. În data de 7 decembrie 2020 a fost numit prim-ministru interimar.

Urmăriți Impact.ro și pe