Cine au fost, de fapt, Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Detalii din viața lor

Iancu Andreea 29.06.2020, 08:56
Cine au fost, de fapt, Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Detalii din viața lor

Au purtat cuvântul lui Iisus de la Ierusalim până la Roma. Sfinții apostoli Petru și Pavel au trecut prin detenție, dar cu toate acestea au ales să ducă mai departe credința în Hristos. Astfel, ei au ajuns să fie considerați ocrotitorii penitenciarelor din România.

Cine a fost Simon Petru?

Petru, pe numele adevărat Shimon, s-a născut în Betsaida, un sat din zona de nord a lacului Genezaret, astăzi El Aradsch din Siria. El era fratele apostolului Andrei. Se pare că Petru era de meserie pescar și de aceea el a fost prezent în barcă în momentul pescuitului minunat. Cel care i-a decis numele de Petru a fost chiar Mântuitorul. Astfel, după propunerea de a-l face „pescar de suflete”, Iisus i-a zis Kepha (care înseamnă piatră în aramaică) din cauza fizicului solid. Ulterior, numele i-a fost traduc odata cu Biblia în greacă drept Petros și apoi în latinescul Petrus.

Viața de apostol a lui Petru își are începutul la Ierusalim. Aici, împreună cu Iacob, fratele lui Iisus și cu Ioan, a fondat prima comunitate iudeo-creștină. Conform credințelor lui Petru, doar evreii puteau fi convertiți la creștinism. Acest lucru se datora faptului că non-evreii, pentru a se converti, trebuiau să fie supuși circumciziei, de altfel dureroasă și riscantă pentru adulți.

Originea denumirii de Catedrală

Pe de altă parte, prima funcție importantă a apostolului Petru a fost cea de episcop al Antiohiei. Astfel, el a început teoretizarea dogmei creștine. De asemenea, pentru că obișnuia să predea noi învățături la catedră, s-a considerat că Biserica este Catedra lui Iisus. Totodată, sediul episcopului urma să fie denumit Catedrală.

Petru revine după o perioadă la Ierusalim, unde arestat și pus în lanțuri. Totuși, printr-o minune, un înger îl eliberează. Astfel, apostolul pleacă la Roma în anul 57 și devine liderul iudeo-creștinilor din capitala Imperiului. După ce Nero dă foc Romei în anul 64, împăratul dă vina pe creștini. Astfel, au început arestările credincioșilor, printre care și Petru.

Potrivit unor legende, Petru l-ar fi demascat pe Simon Magul. Acesta pretindea că este noul Mesia și încerca să păcălească mulțimea cu o demonstrație de levitație. De asemenea, se pare că apostolul Petru ar fi solicitat să fie crucificat cu capul în jos pentru a nu fi mai presus de Iisus.

Petru și Pavel, sfinții ocrotitori ai penitenciarelor Foto - cotidianul.ro
Petru și Pavel, sfinții ocrotitori ai penitenciarelor
Foto – cotidianul.ro

Pavel din Tars, prigonitor al creștinilor

Apostolul Pavel, numit Saul de către evrei, Paul de romani și Pavel de slavi, s-a născut la Tars, în Cilicia (Turcia de astăzi), în jurul anului 5 a.D. Pavel a avut numeroase scrieri, din care se poate deduce că apostolul a fost un membru activ al societății tarsiene. Orașul său de origine era cunoscut în Antichitate pentru școlile de retorică și filosofie. De aceea, Pavel este ulterior recunoscut de ceilalți apostoli, drept unul dintre învățați. Potrivit unor indicii, Pavel ar fi urmat școala rabinică, cel mai probabil pe cea a lui Gamaliel, în Ierusalim.

Totuși, în mod spectaculos, apostolul a intrat în zona creștinismului în calitate de evreu fanatic. Acesta a fost părtaș la prigonirea creștinilor, fiind un martor al omorârii diaconului Ștefan, un protomartir. Înverșunarea împotriva creștinilor l-a dus la Damasc, unde își dorea să facă ordine printre ucenicii lui Iisus din zonă. Însă, pe drum, Iisus i s-a arătat pe drum într-o lumină orbitoare.

Saule, Saule, de ce mă prigonești?

Dar cine ești tu, Doamne? a întrebat Pavel.

Sunt eu, Iisus, cel pe care îl persecuți.

Fiind orbit de lumină, Pavel a ajuns la Damas dus de mână, unde a fost și botezat de Ananias. Tot Ananias, punându-i mâinile pe față, i-a redat apostolului vederea. Astfel, Pavel a ajuns să se convertească la creștinism, fiind de atunci unul dintre apostolii cei mai înverșunați în răspândirea cuvântului lui Iisus.

Apostolul Pavel, o viață de prigonit

Viața apostolului Pavel a fost aventuroasă. Astfel, el a petrecut trei ani ca ascet în pustiul Arabiei, iar apoi s-a întors la Damasc. Aici a scăpat de gărzile regelui fiind ascuns într-un coș de nuiele. Ulterior, a revenit la Ierusalim, unde a primit susținerea apostolului Barnaba pentru a fi printre creștinii de încredere. Pavel a revenit după aceea în solitudine la Tars.

Apostolul Pavel, alături de Barnabas, a început să convertească ne-evreii în Antiohia, fără a-i mai circumcide. Cei doi apostoli au pornit apoi spre Cipru, Pamfilia, Pisidia și Licaonia. Pe de altă parte, primul conciliu al creștinilor pare să se fi ținut în anul 49, la Ierusalim.

Viața apostolului Pavel a fost un șir de eșecuri și succese. Acesta a fost biciuit, falimentat, încarcerat, parcurgând traseul din Efes, către Macedonia și apoi în Grecia pentru a se întoarce la Ierusalim. Pavel a fost prigonit de către evrei, întemnițat și flagelat, urmând a fi decapitat în anul 61, conform unei decizii romane.

Apostolul Pavel a contribuit la constituirea Bisericii Creștine la nivel de instituție, cele mai cunoscute scrieri creștine fiind Scrisorile către Romani, Corinteni, Galateni.

Totodată, apostolii Petru și Pavel sunt considerați a fi sfinții ocrotitori ai penitenciarelor din România prin prisma prezenței lor în detenție de-a lungul vieții, dar și pentru că cei doi au greșit în fața Domnului. În timp ce Petru s-a lepădat de Iisus în Joia Mare, iar Pavel a participat la prigonirea creștinilor.

Urmăriți Impact.ro și pe