Ce se va întâmpla atunci când mergem la biserică: distanța, mai mare ca de obicei, plus alte reguli noi

Raluca Juncu 17.06.2020, 20:24
Ce se va întâmpla atunci când mergem la biserică: distanța, mai mare ca de obicei, plus alte reguli noi

Starea de alertă a fost prelungită oficial începând de miercuri, pe teritoriul României, pentru încă 30 de zile. Odată cu aceasta, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a emis un nou set de relaxări care include și activitățile bisericești.

Ce noi reguli trebuie să respecte credincioșii la slujba de la biserică

Autoritățile au transmis că începând de astăzi, slujbele se pot oficia și în biserici, nu doar în curte cum erau stabilite până acum, în contextul pandemiei de COVID-19. Enoriașii vor fi întâmpinați în biserică cu dezinfectant și vor purta masca în interiorul lăcașului de cult.

Patriarhul Daniel. Foto: Inquam Photos / Mircea Manole
Patriarhul Daniel. Foto: Inquam Photos / Mircea Manole

Potrivit Patriarhiei Române, slujbele vor fi ținute cu respectarea strictă a distanței sociale, unde credincioșii vor fi la o distanță de aproximativ 4 metri unii față de alții, iar în eventualitatea în care capacitatea bisericii va fi depășită, credincioșii pot asculta din curtea bisericii slujba.

„Dacă numărul credincioşilor este mai mare decât spațiul interior disponibil, ceilalți credincioşi vor asculta slujba stând în exteriorul bisericii, slujba fiind transmisă la difuzoare sau clericii vor săvârşi slujba în aer liber”, se arată în comunicatul Patriarhiei Române.

Reguli impuse pentru spovedire

Dacă în timpul slujbelor, preoții care oficiază slujba nu vor purta mască, în cazul spovedaniilor, atât preotul cât și cel care se spovedește va purta mască.

„Persoanele care au acces în biserică pentru rugăciune individuală şi Spovedanie, în afara perioadelor în care se desfășoară slujbe în biserică, vor respecta distanţa de 2 metri, așteptând pe un singur rând. Distanța de 2 m între două persoane urmează a fi respectată de la intrarea în biserică până la părăsirea ei”, se arată într-un comunicat de presă al Patriarhiei Române.

Instituția bisericească recomandă, de asemenea să existe intrări separate pentru intrarea și ieșirea credincioșilor și aerisirea la interval de patru ore. Totodată, se recomandă ca obiectele din biserici să fie igienizate șu curățate atât înainte cât și după oficierea slujbelor.

Urmăriți Impact.ro și pe