Cine a trăit înaintea dinozaurilor pe Pământ. Abia acum s-a aflat

Andrei Cezar 07.07.2020, 16:30

Descoperire uluitoare a oamenilor de știință. Dinozaurii și reprtilele zburătoare denumite pterozauri nu au avut dimensiuni impresionante încă de la începutul apariției lor, ci au fost mult mai mici, așa cum o demonstrează o reptilă insectivoră din Madagascar. Aceasta a trăit înaintea ambelor grupe enunțate, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Cine a trăit înaintea dinozaurilor pe Pământ

Dinozaurii şi pterozaurii au apărut în urmă cu circa 230 de milioane de ani potrivit cercetătorilor. Strămoșul care a trăit înaintea lor era o reptilă ce se hrănea cu insecte. A apărut înainte cu 7 milioane de ani față de dinozauri și pterozauri și viețuia într-o luncă în zona de azi din sud-vestul Madagascar.

Potrivit oamenilor de știință fosilele reptilei denumită Kongonaphon kely măsurau 40 de centimetri lungime şi 10 centimetri înălţime.

Forma dinţilor mici, conici, care nu erau seraţi, dar şi o analiză a urmelor microscopice de uzură de pe aceştia sugerează că Kongonaphon, al cărui nume ştiinţific se traduce prin ”micul ucigaş de insecte”, se hrănea cu insecte şi alte nevertebrate mici.

Cine a trăit înaintea dinozaurilor pe Pământ. Abia acum s-a aflat
Cine a trăit înaintea dinozaurilor pe Pământ. Abia acum s-a aflat

Reptila Kongonaphon kely a aparținut gupului Ornithodira, ce a cuprins linia evolutivă ce a condus la dinozauri şi pterozauri, parte a unui ansamblu mai mare numit arhozauri care a inclus şi linia crocodilienilor.

Pe baza analizelor statistice ale dimensiunii corporale, susţinem că dinozaurii şi pterozaurii au evoluat dintr-un strămoş miniatural”, a declarat paleontologul Christian Kammerer de la Muzeeul de Ştiinţe Naturale din Carolina de Nord, autor principal al cercetării publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences.

„Evoluţia gigantismului de la strămoşi minusculi nu este neobişnuită în registrul fosilelor”, a adăugat paleontologul John Flynn de la Muzeul American de Istorie Naturală din New York, coautor al studiului.

La începutul apariției sale, dinozaurul timpuriu, Herrerasaurus, măsura aproximativ 6 metri în lungime în timp ce pterozaurul timpuriu, Eudimorphodon, nu depășea dimensiunile unui porumbel.

Ulterior, ambele grupe s-au dezvoltat ajungând să măsoare aproximativ 35 de metri în lungime – în cazul dinozaurului Argentinosaurus și 10,5 metri avengură a aripilor – în cazul pterozaurul Quetzalcoatlus, similar unui avion de vânătoare F16.

Urmăriți Impact.ro și pe