Unde se află cel mai curat aer din lume. Descoperirea e de dată recentă

Raluca Juncu 03.06.2020, 15:33

O echipă de cercetători a analizat aerul din mai multe locuri din lume pentru a stabili unde se află aerul cel mai curat de pe Planetă. La ce concluzii au ajuns specialiștii după ce au studiat unul din cele mai puțin atinse de activitățile antropice?

Locul cel mai puțin poluat de pe Planetă

O echipa de cercetători de la Universitatea de Stat din Colorado (SUA) a identificat care este zona cu cel mai puțin poluat aer din lume. Este vorba despre o zonă din sudul Antarcticii. Echipa de specialiști în studiul climei, condusă de prof. Sonia Kreidenweis a analizat particulele de poluare produse de industriile grele.

Călătoria în Antarctica, la mai mult de 40 de grade latitudine sudică a permis cercetarea compoziției aerului în mai multe puncte, pentru a observa efectele poluării. Măsurătorile au pornit de la cel mai jos nivel al atmosferei, adică acolo unde aerul aproape atinge suprafața oceanului. Datele de pe acest segment au fost comparate cu mostre de aer luate de la aproape 2 km înălțime.

 „Aerosolii care controlează proprietățile norilor SO (Oceanul de Sud) sunt puternic legați de procesele biologice ale oceanelor și că Antarctica pare a fi izolată de dispersia spre sud a microorganismelor și a depunerii de nutrienți din continentele sudice”, a explicat Thomas Hill, cercetătorul și coautorul studiului, potrivit CNN.

Acesta a mai adăugat că Oceanul de Sud este unul dintre foarte puține locuri de pe Pământ care a fost afectat minim de activitățile antropice. Oamenii de știință spun că rezultatele arată o diferență accentuată față de toate celelalte studii realizate din oceane atât în emisfera nordică, cât și în subtropice și au descoperit că majoritatea microbilor analizați provin din continentele dispuse pe latitudinea nordică de pe Glob.

Peste 80% dintre persoanele care trăiesc în zonele urbane care monitorizează poluarea aerului sunt expuse la niveluri de calitate a aerului care depășesc limitele orientative impuse de Organizația Mondială s Sănătății (OMS). Totodată, statele în care locuiesc preponderent cetățeni cu venituri mici și medii sunt cei mai expuși la poluare.

Surse foto: Pixabay & Unsplash 

Urmăriți Impact.ro și pe