Cine a inventat Coca Cola. Povestea tristă a unei rețete geniale

Rădulescu Valentin 19.08.2020, 18:47
Cine a inventat Coca Cola. Povestea tristă a unei rețete geniale

Coca Cola este astăzi cea mai renumită băutură din lume, dar mulți nu știu că în spatele acestui brand minunat se ascunde o poveste tristă. Prima rețetă de Coca Cola conținea alcool și a fost inventată din nevoia de a scăpa de dependența de morfină. Cine a fost marele creator al acestei băuturi faimoase?

Cine este inventatorul băuturii Coca Cola?

Coca Cola a devenit încet încet cea mai cunoscută și apreciată băutură din lume. De-a lungul anilor a câștigat multă popularitate și a devenit o marcă mondială, dar din păcate inventatorul renumitului Coca Cola nu a apucat să vadă succesul pe care l-a dobândit băutura în zilele noastre. Licoarea a fost inventată de John Pemberton, acesta fiind un farmacist care a luptat în Războiul Civil American ca soldat al armatei confederale.

Pe durata bătăliei de la Columb, Pemberton s-a ales cu o rană gravă și aproape fatală la piept, iar din ceastă cauză a fost nevoit să consume morfină drept calmant pentru o bună perioadă de timp, ajungând să devină dependent. Ulterior acesta voia să scape de dependență și a început să facă experimente cu coca și vinuri obținute din coca, ajungând să inventeze propria sa versiune de Vin Mariani. Aceasta conținea nucă de kola și damiana și a denumit-o Pemberton’s French Wine Coca. Băutura a fost renumită pentru efectele sale de calmant, antidepresiv și afrodisiac, câștigând popularitate la aceea vreme.

Cine a inventat Coca Cola. Povestea tristă a unei rețete geniale
Cine a inventat Coca Cola. Povestea tristă a unei rețete geniale

Cum a apărut Coca Cola?

După ce John Pemberton a început să se bucure de popularitatea obținută, în 1886 autoritățile au adoptat o legislație ceva mai strictă cu privire la băuturile alcoolice. Așadar, Pemberton s-a văzut nevoit să producă o variantă non-alcoolică a băuturii sale, iar astfel a apărut renumitul Coca Cola. La aceea vreme Pemberton a prezis că băutura lui va deveni faimoasă într-o bună zi, dar totodată, popularitatea licorii sale scăzuse la vremea respectivă. Pemberton a decis astfel să își vândă drepturile de proprietate partenerilor săi de afaceri. Principala lui problemă a fost însă că băutura nu a reușit să îi învingă dependența de morfină, iar starea lui de sănătate s-a agravat rapid.

Deoarece morfina era o substanță scumpă, Pemberton a cheltuit sume mari pentru a o achiziționa, iar într-un final a murit din cauza cancerului la stomac, în anul 1888. După moartea lui, familia nu s-a ales cu mare lucru, dar Pemberton a intenționat să lase o parte din companie moștenire fiului său, Charles Pemberton. Așadar, fiul său a decis să vândă acțiunile companiei Coca Cola din nevoia pentru bani, fără să știe adevăratul potențial al băuturii. Acesta a decedat la doar șase ani de la moartea tatălui său, iar astfel nu a ajuns niciodată să vadă succesul băuturii pe care tatăl său a inventat-o din nevoia de a scăpa de dependență.

Urmăriți Impact.ro și pe