Cine a fost tatăl Laurei Codruța Kovesi. Ce ocupație avea și cum și-a influențat fiica în carieră

Iancu Andreea 23.07.2020, 17:39
Cine a fost tatăl Laurei Codruța Kovesi. Ce ocupație avea și cum și-a influențat fiica în carieră

Laura Codruța Kovesi este unul dintre procurorii români, care în prezent ocupă funcția de procuror-șef al Parchetului European. Tatăl său, Ioan Lascu, a influențat-o cu siguranță pe fiica sa, având și el legătură cu domeniul de activitate al Laurei Codruța Kovesi.

Cu ce s-a ocupat Ioan Lascu, tatăl Laurei Codruța Kovesi?

Ioan Lascu, tatăl procuroarei Kovesi a fost și el procuror în perioada 1980-2010 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Mediaș. Din păcate, bărbatul s-a stins din viață după o luptă cu boala, la 70 de ani. De asemenea, Lascu l-a avut drept șef ierarhic pe Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lânga de Curtea de Apel Alba Iulia. Totodată, fiica sa, Laura Codruta Kovesi, a fost șeful tatălui său atunci când a deținut funcția de Procuror General al României.

Din păcate, Ioan Lascu s-a stins din viață în 2017. Bărbatul a fost internat la Spitalul Clinic de Urgență Târgu Mureș mai multe săptămâni la rând. Problemele de sănătate grave de care Ioan Lascu suferea, le-a pus probleme medicilor, care nu i-au mai putut face nimic.

Ioan Lascu, tatăl Laurei Codruța Kovesi
Ioan Lascu, tatăl Laurei Codruța Kovesi

Laura Codruța Kovesi, fiica lui Ioan Lascu, un procuror cu reușite notabile

Se pare că moștenirea lăsată fiicei sale este aceea de a iubi legea și dreptatea. Laura Codruța Kovesi este un procuror respectat în România, care a reușit să devină prima femeie procuror-șef în Parchetul European. Astfel, conform fanatik.ro, Laura Kovesi a obținut numeroase distincții și onoruri.

2019: A fost aleasă de Facultatea de Drept a Universității Harvard pe lista celor 21 de personalități cu contribuții semnificative în domeniile drept și justiție.
2016: Legiunea de Onoare din partea Republicii Franceze prin intermediul ambasadorului Franței la București, François Saint-Paul. El a arătat că această distincție a fost oferită pentru devotamentul în lupta împotriva corupției, pentru contribuția la construcția societății, dar și pentru „extraordinarul curaj” în această luptă.
2016: Comandor al Ordinului Steaua Polară, conferit de regele Suediei pentru lupta împotriva corupției din România.
2016: Premiului „Europeanul Anului” 2016, oferit de Reader’s Digest.
2015: Premiul Grupului pentru Dialog Social (GDS)
2014: Premiul „Femei curajoase din România” din partea Ambasadei SUA.
2012: Ordinul Național „Steaua României” – în grad de Cavaler – de la președintele Traian Băsescu.
2011: Decorația „Ofițer al Ordinului Național al Meritului” oferită de președintele Franței.
2011: „Certificat de apreciere pentru recunoașterea eforturilor speciale și a contribuției superioare la responsabilitățile de aplicare a legii de către United States Secret Service” atribuit de Directorul Secret Service al S.U.A.
2008: Premiul „Cybercrime Fighter Award”, atribuit de compania McAfee, S.U.A.
2007: „Certificat de apreciere pentru recunoașterea eforturilor speciale și contribuției superioare la responsabilitățile de aplicare a legii de către United States Secret Service” atribuit de Directorul Secret Service al S.U.A.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...