Pentru ce se pregătește Laura Codruța Kovesi. Anunțul despre procurorii și judecătorii din România

Raluca Juncu 07.07.2020, 15:30
Pentru ce se pregătește Laura Codruța Kovesi. Anunțul despre procurorii și judecătorii din România

Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef al Parchetul European (European Public Prosecutor’s Office, EPPO), a vorbit într-un interviu acordat Euronews despre așteptările pe are le are în privința instituției pe care o conduce.

„Mă aștept la atacuri împotriva instituțiilor și procurorilor noștri”

În interviul recent al Laurei Codruța Kovesi a fost întrebată de reporter dacă ar exista posibilitatea să fie supusă unor acuzații și atacuri la nivel european, similare cu cele pe care le-a traversat din partea autorităților din România. Procurorul-șef al EPPO se așteptă ca instituția în fruntea căreia se află să fie ținta unor atacuri care s-ar putea petrece în viitorul apropiat.

Laura Codruța Kovesi, în interviul acordat Euronews. Foto: captură YouTube Euronews
Laura Codruța Kovesi, în interviul acordat Euronews. Foto: captură YouTube Euronews

„Întotdeauna am crezut că aceste atacuri, care s-au îndreptat nu numai împotriva mea, ci împotriva tuturor procurorilor și a eficienței lor, sunt un criteriu de evaluare a calității și eficienței activității noastre. Așadar, mă aștept la atacuri împotriva instituțiilor și procurorilor noștri. Dar cred că experiențele mele de până acum sunt o pregătire bună pentru ceea ce va urma”, a declarat procurorul-șef al EPPO.

Laura Codruța Kovesi se arată optimistă cu privire la activitățile pe care le derulează la Parchetul European și că munca sa și a echipei sale vor impacta pozitiv societate.

„Sunt sigură că vom forma o echipă foarte bună cu toți procurorii europeni. Nu voi fi singură în această luptă. O întreagă echipă va lucra în Parchetul European. Și sper că munca noastră va avea un impact pozitiv. Sunt sigură că vor urma astfel de atacuri, dar sunt pregătită și sunt sigură că și colegii mei vor fi pregătiți”, a mai declarat procurorul-șef al Parchetului European.

Fostul șef al DNA, a câștigat în luna mai a acestui an procesul la CEDO împotriva statului român, cel în care acuza că a fost revocată din funcția de procuror șef al DNA pe nedrept. La sfârșitul anului 2018, Kovesi a intentat o acțiune la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) prin care contesta modul în care a fost revocată de la șefia DNA, de către ministrul Justiției de la acea vreme, Tudorel Toader.

Mai mult procuror-șef al Parchetului European a justificat acest lucru prin faptul că nu i-a fost respectat dreptul la libera exprimare și liberul acces la justiție. Ulterior, Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a acesteia din funcție, la presiunile pe care le-a realizat Curtea Consitituțională (CCR).