În fiecare an, la data de 27 octombrie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov sau Dimitrie cel Nou. Moaștele sale se află în Capitală, el fiind considerat protectorul Bucureștilor. Dar cine a fost Sfântul Dimitrie Basarabov și care este povestea sfântului făcător de minuni? Puteți afla toate aceste lucruri citind articolul de mai jos.
Conform mărturiilor istorice, Sfântul Dimitrie Basarabov a venit pe lume în secolul al XIII-lea, în localitatea Basarobovo din Bulgaria. În lucrarea „Viețile Sfinților” este precizat faptul că, inițial, Sf. Dimitrie cel Nou se ocupa cu păstoritul vitelor în satul său natal.
După o vreme, fiind sătul de toate cele lumești și trecătoare, el a decis să treacă în rândul monahilor și s-a călugărit. Iubind viața ascetică, Sfântul Dimitrie Basarabov s-a retras într-o peșteră din apropierea localității de baștină, devenind călugăr la mănăstirea ce se afla chiar în peștera respectivă.
De-a lungul anilor, el s-a învrednicit cu harul facerii de minuni. Asta s-a datorat, mai ales credinței și a ostenelilor sale, dar și a postului, rugăciunii și privegherii pe care le-a făcut în timpul vieții.
Ba chiar mai mult de atât, se spune că Sfântul Dimitrie Basarabov își cunoștea sfârșitul dinainte. Așa se face că, la un moment dat, el a închis intrarea peșterii în care se afla, lăsându-și duhul prealuminat în mâna lui Dumnezeu. Nu se știe data la care sfântul a trecut la cele veșnice.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Cu toate acestea, unii susțin că înainte de a trece în neființă, el s-a așezat singur între două lespezi de piatră. Cu timpul a fost acoperit de apele râului, iar vreme de mai mulți ani nu s-a știut nimic de moartea sa.
Ei bine, se pare că după mai mulți ani, o apă mare a venit și a dărâmat gura peșterii, scoțând la lumină moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou. Se pare că aceasta a fost o lucrare dumnezeiască. Aflând de această minune, mulți credincioși s-au îndreptat către satul Basarabovo pentru a se închina la sfintele sale moaște.
În perioada războiului ruso-turc (1768-1774), un general rus a vrut să trimită moaștele sfântului în Rusia. Cu toate acestea, la rugămintea unui negustor bogat și a mitropolitului Țării Românești, generalul a dăruit moaștele Sfântului Dimitrie Basarabov poporului român. În 1744, acestea au fost așezate în Catedrala Mitropolitană din București.
Conform datelor istorice, pe vremea mitropolitului Filaret al II-lea, în perioada 1792 – 1793, Sfântul Dimitrie cel Nou a fost proclamat ocrotitor al Bucureștilor. După mai bine de 150 de ani, în 1955, Patriarhul Justinian Marina a propus Sfântului Sinod canonizarea Sfântului Dimitrie Basarabov.
Ei bine, iată că am aflat cine a fost Sfântul Dimitrie Basarabov, dar și multe alte detalii din viața acestuia. În continuare, noi v-am pregătit și o rugăciune frumoasă către Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou. Așadar, iată cum sună rugăciunea pe care este bine să o spunem pe 27 octombrie:
„Aparatorule al nostru din nevoi, pentru lucrarea de multe minuni, laude de mulțumiri aducem ție, noi, nevrednicii. Și ca cel ce ești minunat și preamilostiv, izbăvește-ne pe noi din toate nevoile ca să cântăm ție. Bucura-te, făcătorule de minuni, Sfinte Părinte Dimitrie!
Fiind înălțat Sfinte Dimitrie în văzduhurile cerești, privește către cei ce-l roagă pe dânsul și, cu bunătate părintească, tinde milostiva izbăvire din toate nevoile, tuturor celor ce cântă lui Dumnezeu: Aliluia!
Putere cereasca umbrind sfintele tale moaște, sfinte părinte, ca dintr-un soare slobozește razele darurilor tuturor celor ce se ating de ele, și pe toți de boli tămăduind cântăm lui Dumnezeu: Aliluia!”.