Cine a fost Gogu Constantinescu, savantul de renume mondial pe care românii nu l-au prețuit. Invențiile lui sunt valabile și azi

Madlen Moraru 11.07.2020, 19:19
Cine a fost Gogu Constantinescu, savantul de renume mondial pe care românii nu l-au prețuit. Invențiile lui sunt valabile și azi

Invențiile lui Gogu Constantinescu sunt valabile și în ziua de astăzi. Românii nu știu, din păcate, foarte multe despre acest savant. Nici la vremea sa nu a fost prețuit de către cetățeni. De aceea, povestea sa pare să fi fost uitată în paginile cărților istorice.

Cine a fost Gogu Constantinescu, savantul de renume mondial pe care românii nu l-au prețuit

George „Gogu” Constantinescu a fost o personalitate pe care românii nu le-au agreat prea tare. Savantul s-a născut la Craiova, în anul 1881 și era considerat unul dintre cei mai importanți omeni de știință din secolul XX. Numele lui s-a aflat pe aceeași listă cu cel al altor personalități din lumea științifică, precum Marie Curie, Thomas Edison sau chiar Graham Bell.

Cine a fost Gogu Constantinescu, savantul de renume mondial pe care românii nu l-au prețuit. Invențiile lui sunt valabile și azi
Până și cărțile de istorie l-au uitat pe George Constantinescu, savantul român ale cărui invenții se folosesc și azi

Gogu Constantinescu s-a făcut remarcat în comunitățile științifice printr-o nouă știință pe care a dezvoltat-o, numită sonicitate. Este vorba despre o ramură a mecanicii care se ocupă de transmiterea prin vibrații și unde de energie sau de putere mecanică în masa corpurilor lichide, fie a corpurilor solide. Deși la orele de Fizică cel mai probabil ați învațat despre acest fenomen, numele românului nu este pomenit în manualele școlare.

Invențiile lui sunt valabile și azi

Încă din anii copilăriei, inventatorul român avea o minte strălucitoare, ce se făcea remarcată prin diverse invenții neobișnuite, la acea vreme. Gogu Constantinescu realizate pentru propria locuință un sistem de telefonie, din dormitor și până în bucătărie. Prin intermediul acestuia obișniuia să comunice cu mama sa care se afla în acea încăpere, fie în grădină. Savantul a urmat Școala Națională de Drumuri și Poduri și a obținut diploma în Inginerie Civilă şi Militară, în 1904, potrivit Adevărul.ro. A avut peste 300 de brevete de invenții, 400 chiar după unii specialiști. Deși ar fi trebuit să devină una din figurile emblematice ale României, conaționalii săi nu l-au simpatizat prea mult. O parte din invențiile lui au fost patentate de diverse alte țări, ca SUA, Danemarca, Elveția, iar altele nu au fost vreodată publicate. Pe când multe invenții nu au trecut de comisii și nu au fost acceptate. Un calcul matematic arată că românul reușea în medie să breveteze câte o invenție, o dată la fiecare două luni.

Perforatorul de roci, convertizorul sonic de cuplu, ce a dus la inventarea unui automobil cu transmisie automată, sistemul de sincronizare a mitralierelor cu elicele avioanelor britanice de război sunt dintre cele mai cunoscute invenții ale savantului român Gogu Constantinescu. A adus și o foarte mare utilitate betonului armat în România. Există clădiri construite de el, adevărate bijuterii arhitectonice, precum Cazinoul din Constanța, Castelul de apă de la Periş, podurile de peste râul Siret, Palatul Patriarhiei, Hotelul Athenee Palace, dar și Marea Moschee din Constanţa. După doar doi ani de la absolvirea studiilor, savantul a proiectat primul pod din beton armat cu traverse drepte din România.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]
Urmăriți Impact.ro și pe