Inventatorii celebri care au ajuns să-și urască descoperirile. Bomba atomică e doar un exemplu

Andrei Cezar 22.04.2020, 15:48
Inventatorii celebri care au ajuns să-și urască descoperirile. Bomba atomică e doar un exemplu

Unele invenții precum curentul alternativ, descoperit de Nikola Tesla sau motorul cu reacție, care propulsează și acum aeronavele, inventat de românul Henri Coandă, au adus omenirii beneficii extraordinare. Dar nu toate invențiile au avut un scop benefic, multe dintre ele fiind distrugătoare pentru omenire. Vă vom prezenta, în cele ce urmează, cinci inventatori celebri care au ajuns să-și regrete invențiile.

Inventatorii celebri care au ajuns să-și urască descoperirile

J. Robert Oppenheimer/ Albert Einstein – bomba atomică

Cu toții știm că Al Doilea Război Mondial s-a încheiat la scurt timp după ce SUA a lansat cele două bombe atomice la Hiroshima și Nagasaki. În urma bombardamentului Japonia Imperială capitulează și astfel se sfârșește cel mai sângeros război din toate timpurile.

Inventatorul bombei atomice este J. Robert Oppenheimer, directorul laboratorului Los Alamos, în timpul celui de-Al Doilea Război mondial, dar este recunoscut faptul că fără ajutorul lui Albert Einstein nu ar fi fost posibilă invenția. Inițial Oppenheimer era de acord cu rolul important care îi revenise în desfășurarea războiului. Ulterior, însă, a bătut în retragere, chiar dacă a declarat că nu are remușcări în ceea ce privește crearea bombei atomice.

”Nu am niciun fel de remuşcare în legătură cu fabricarea bombei. În legătură cu felul în care am folosit-o, înţeleg de ce s-a întâmplat aşa şi apreciez nobleţea cu care oamenii cu care am lucrat au luat decizia. Dar nu am sentimentul că nu s-a procedat corect. Ultimatumul dat Japoniei a fost plin de platitudini pioase. Guvernul nostru ar fi trebui să fi spus lumii şi Japoniei cu mai multe claritate ce înseamnă bomba”, a spus Robert Oppenheimer, potrivit site-ului Descoperă.ro.

În schimb Einstein a fost ceva mai categoric și a declarat, ani mai târziu, că regreată semnarea scrisorii pentru preşedintele Roosevelt, în care îi cerea să sprijine cercetarea privind reacţiile nucleare în lanţ şi folosirea acestora ca o armă. La acea vreme, el credea că germanii fac deja acest lucru.

”Dacă aş fi ştiu că nemţii nu vor reuşi să producă o bombă atomică, nu aş fi ridicat un deget”, a declarat Albert Einstein.

Kalashnikov, cea mai folosită armă din lume

Mikhail Kalashnikov – AK47

În ziua de azi Kalashinikov reprezintă una dintre cele mai renumite arme de asalt din lume. Ea a fost creată în anul 1947 de Mihail Kalașnikov și folosită în timpul Războiului Rece ca armă standard de armatele statelor din Blocul Estic și ale țărilor aliate cu acesta. Și în ziua de astăzi face parte din arsenalul militar al multor armate. De atunci și până acum pușca semi-automată a fost arma care a luat cele mai multe vieți, iar pe inventatorul al cărui nume îl poartă l-au cuprins remușcările, spre finalul vieții sale (a murit în 2014).

”Mă tot întorc la o întrebare. Dacă arma mea a luat atâtea vieţi se poate ca eu… un credincios ortodox, să fiu de vină pentru aceste morţi, chiar dacă sunt inamicii mei?”, a scris el într-o scrisoare pentru un cleric rus.

Inventatorii celebri care au ajuns să-și urască descoperirile. Bomba atomică e doar un exemplu
Inventatorii celebri care au ajuns să-și urască descoperirile. Bomba atomică e doar un exemplu

 

Bob Propst – spaţiile cubice de birou

Ceea ce vedem astăzi frecvent în clădirile de birouri, spaţiile cubice destinate unui singur angajat și noțiunea de ”open space”, au fost inventate de Bob Propst, în timp ce lucra pe postul de consultant pentru Herman Miller, în anii 1960. Scopul acestora a fost să le ofere angajaţilor cu experienţă un spaţiu mai ”flexibil şi fluid”, după cum a explicat el pentru New York Times în 1997.

În urma invenției sale companiile au ajuns să economisească foarte mulți bani, dar Propst a ajuns să-și catalogheze propria creație drept ”o nebunie monolitică”.

Kamran Loghman – sprayul cu piper

Spayul cu piper este găsit astăzi în dotarea autorităților, dar este folosit și ca armă de autoapărare de oameni obișnuiți. El a fost inventat în anii `80 de către Kamran Loghman pe când lucra la FBI.

Inventatorul lui  a fost extrem de revoltat după ce, în anul 2011, poliţiştii au folosit sprayului colorat în portocaliu împotriva a ceea ce New York Times a descris a fi ”protestatari docili”.

”Nu am văzut până acum o utilizare atât de inadecvată a unor agenţi chimici”, a spus Loghman atunci.

John Sylvan – capsulele de cafea

John Sylvan a brevetat celebrele capsule de cafea, care au dus la apariția unor branduri precum Tassimo. Foarte multă lume folosește astăzi această metodă rapidă și eficientă de a-și savura doza de cofeină. Cu toate că pare o invenție benefică pentru populație, Sylvian se arată dezamăgit de ceea ce a conceput.

”Uneori mă simt prost că am făcut asta. Este ca o ţigară pentru cafea, un mecanism de livrare a unei substanţe ce provoacă dependenţă”, a spus el în urmă cu câţiva ani.

Urmăriți Impact.ro și pe