Cine a fost cel mai căutat terorist. Medicul din Cairo devenit liderul al-Qaida, a fost ucis

Mihnea Tălău 02.08.2022, 12:28
Cine a fost cel mai căutat terorist. Medicul din Cairo devenit liderul al-Qaida, a fost ucis

Ayman al-Zawahiri, în vârstă de 71 de ani, succesorul lui Osama bin Laden la conducerea al-Qaida a fost ucis în Afganistan într-un atac american cu dronă, a anunțat luni seară, în direct la televiziune, președintele american Joe Biden.

Principalul organizator și strateg din al-Qaida

Zawahiri a fost principalul organizator și strateg al organizației, însă lipsa sa de carismă și concurența din partea militanților rivali, Statul Islamic, i-au afectat capacitatea de a inspira atacuri de amploare împotriva Occidentului, informează Reuters.

În anii care au urmat morții lui bin Laden în 2011, loviturile aeriene americane au ucis o succesiune de adjuncți ai lui Zawahiri, slăbind capacitatea militantului egiptean veteran de a coordona la nivel global. El a urmărit cum al-Qaida a fost efectiv marginalizată de revoltele arabe din 2011, lansate în principal de activiști și intelectuali din clasa de mijloc care se opuneau unor decenii de autocrație.

În ciuda reputației de personalitate inflexibilă și combativă, Zawahiri a reușit să hrănească grupuri slab afiliate în întreaga lume, care au ajuns să ducă insurecții devastatoare, unele dintre ele având rădăcinile în tulburările generate de Primăvara arabă. Violențele au destabilizat o serie de țări din Asia, Africa și Orientul Mijlociu.

Dar zilele Al-Qaida ca rețea de complotiști dirijată centralizat și ierarhic, care a atacat Statele Unite la 11 septembrie 2001, au fost demult apuse. În schimb, militantismul s-a întors la rădăcinile sale în conflicte la nivel local, determinate de un amestec de nemulțumiri locale și de incitarea de către rețelele jihadiste transnaționale care folosesc rețelele de socializare.

Militant islamist din tinerețe

Originile lui Zawahiri în militantismul islamist datează de zeci de ani. Prima dată când lumea a auzit de el a fost atunci când a stat în cușca unei săli de judecată după asasinarea președintelui egiptean Anwar al-Sadat în 1981.

„Ne-am sacrificat și suntem încă pregătiți pentru mai multe sacrificii până la victoria islamului”, a strigat Zawahiri, îmbrăcat într-o robă albă, în timp ce colegii săi, înfuriați de tratatul de pace încheiat de Sadat cu Israelul, scandau sloganuri.

Zawahiri a executat o pedeapsă de trei ani de închisoare pentru posesie ilegală de arme, dar a fost achitat de principalele acuzații.

Chirurg de formație – unul dintre pseudonimele sale era „Doctorul” – Zawahiri a plecat în Pakistan după ce a fost eliberat, unde a lucrat cu Semiluna Roșie, tratând gherilele mujahedinilor islamiști rănite în Afganistan în lupta cu forțele sovietice.

Al Qaeda Leader Ayman al-Zawahiri Killed in U.S. Drone Strike: Obituary

În această perioadă, a făcut cunoștință cu bin Laden, un saudit bogat care se alăturase rezistenței afgane.

Preluând conducerea Jihadului Islamic în Egipt în 1993, Zawahiri a fost o figură de frunte în campania de la mijlocul anilor ’90 pentru răsturnarea guvernului și instaurarea unui stat islamic purist. Peste 1.200 de egipteni au fost uciși.

Chirurgul care ordonă atentate

Autoritățile egiptene au pus în aplicare o campanie de reprimare a Jihadului Islamic după o tentativă de asasinare a președintelui Hosni Mubarak în iunie 1995 la Addis Abeba. Zawahiri, cu turban alb și grizonat, a răspuns ordonând un atac în 1995 asupra ambasadei egiptene din Islamabad. Două mașini pline cu explozibili au intrat pe porțile complexului, ucigând 16 persoane.

În 1999, un tribunal militar egiptean l-a condamnat pe Zawahiri la moarte în absență. Până atunci, acesta ducea o viață spartană de militant, după ce l-a ajutat pe Bin Laden să formeze al-Qaeda.

Zawahiri nu a ieșit din mahalalele din Cairo, la fel ca alții atrași de grupurile militante care promiteau o cauză nobilă. Născut în 1951 într-o familie proeminentă din Cairo, Zawahiri a fost nepotul marelui imam al Al Azhar, una dintre cele mai importante moschei islamice.

Zawahiri a fost crescut în suburbia Maadi din Cairo, un loc preferat de expatriații din națiunile occidentale împotriva cărora se revoltă. Fiu al unui profesor de farmacologie, Zawahiri a îmbrățișat pentru prima dată fundamentalismul islamic la vârsta de 15 ani.

A fost inspirat de ideile revoluționare ale scriitorului egiptean Sayyid Qutb, un islamist executat în 1966 sub acuzația de a încerca să răstoarne statul.

Persoanele care au studiat cu Zawahiri la Facultatea de Medicină a Universității din Cairo în anii 1970 descriu un tânăr plin de viață, care mergea la cinema, asculta muzică și glumea cu prietenii.

„Când a ieșit din închisoare, era o persoană complet diferită”, au spus acestea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...