SPECIAL

Ce s-a ales de Al-Qaeda, organizația teroristă care speria lumea până acum zece ani

Beatrice Dumitru 01.07.2022, 11:30
Ce s-a ales de Al-Qaeda, organizația teroristă care speria lumea până acum zece ani

Osama bin Laden a fost fondatorul și liderul Al-Qaeda, recunoscută la nivel mondial drept cea mai mare organizație teroristă din lume, responsabilă pentru atentate grave în istoria modernă. Acesta a fost considerat de SUA pricipalul vinovat pentru atacurile de la 11 septembrie 2001, în urma cărora au murit 2.993 de oameni, inclusiv teroriștii. Dar ce s-a ales de Al-Qaeda după uciderea lui Osama Bin Laben?

Al Qaeda, după Osama Bin Laden

După atentatele de la 11 septembrie, Osama bin Laden a devenit ținta numărul unu a SUA, care l-au vânat ani întregi, până pe 2 mai 2011, când a fost uscis în zorii zilei, la câteva sute de kilometri de Islamabad, de o trupă specială de comando americană. Cadavrul lui a fost aruncat într-un loc din Marea Arabiei.

Al-Qaeda, aflată odată în centrul atenției lumii din cazua atentatelor sângeroase pe care le-a provocat, este acum redusă la o mică facțiune, deoarece organizatia nu a găsit un succesor pe măsura lui Osama bin Laden. Egipteanul Ayman al-Zawahiri a preluat conducerea grupării după uciderea lui bin Laden, dar se spune că cea mai mare reușită a lui a fost că „a menținut în viață Al-Qaeda”, potrivit lui Barak Mendelsohn, profesor la Universitatea Haverford din Pennsylvania.

Ce s-a ales de Al-Qaeda, organizația teroristă care speria lumea până acum zece ani
Osama bin Laden a fst ucis pe 2 mai 2011. Sursa foto: Wikipedia

”Al-Qaeda a devenit din ce în ce mai descentralizată, autoritatea aflându-se, în principal, în mâinile responsabililor filialelor sale”, susține grupul de reflecție Counter Extremism Project, care îi atribuie lui Ayman al-Zawahiri un rol major în reorganizarea a numeroase grupări jihadiste.

Noul lider Al-Qaeda, mai dur decât bin Laden

În anul 2021, conducerea Al-Qaeda a fost preluată de Saif al-Adel, după ce s-a spus că Ayman Zawahiri ar fi murit. Despre noul lider, fost general militar născut în Egipt, în vârstă de 60 de ani, se ştie că este însetat de sânge şi un „strateg strălucit și nemilos”, fijnd supranumit „Sabia răzbunării“.

„În comparație cu Zawahiri, el este probabil un lider mult mai eficient, cel puțin atât sau mai mult decât bin Laden”, a spus un expert britanic în terorism pentru Daily Mirror.

Spionii britanici și americani monitorizează mișcările lui Saif de ani de zile, deoarece el a fost implicat în fiecare  acțiune Al-Qaeda lansată în ultimele trei decenii. Din cauza acestuia, Al-Qaeda s-ar putea îndrepta către şi mai multe atentate, mai ales că şi-a propus să recruteze tot mai mulţi luptători ai Statului Islamic.

Saif are deja o recompensă de zece milioane de dolari pusă pe capul său, fiind căutat pentru atentatele cu bombă din 1998 la ambasada SUA din Nairobi și Dar es Salaam, în care au murit 224 de persoane.

Este un gânditor inteligent, strategic, iar Al-Qaeda a fost în stare de criză sub Zawahiri. Toate acestea sunt despre leadership și el ar putea reactiva mișcarea. El ar putea face din Al-Qaida o organizație mult mai eficientă decât a fost de câțiva ani”, declara în urmă cu un an expertul britanic în terorism, colonelul Richard Kemp, a cărui sarcină a fost să monitorizeze mișcările lui Saif pentru guvernul britanic la începutul anilor 2000.

Al-Qaeda, amenințări la adresa SUA

În 2021, la zece ani de la moartea lui Osama bin Laden, organizația Al Qaeda anunța că „războiul contra Statelor Unite va continua pe toate fronturile„. Analiști în terorism au subliniat că este posibil ca membrii organizației teroriste să se simtă încurajați de decizia Administrației Biden de a retrage trupele americane din Afganistan, însă ar putea să caute să devieze atenția de la numeroase pierderi recente ale grupului.

Statele Unite ale Americii și-au retras trupele din Afganistan, la exact 20 de ani de la atacurile din 11 septembrie.

Cele mai sângeroase atentate Al-Qaeda

Printre cele mai spectaculoae atentate ale Al-Qaeda se numură cel împotriva sinagogii Ghriba din Djerba, Tunisia, pe 11 aprilie 2002, în care au murit 21 de persoane, dar și cel din Spania, pe 11 martie 2004, care a avut ca țintă mai multe trenuri în trei gări din Madrid și de la periferia sa, care s-a soldat cu 191 de morți și aproape 2.000 de răniți.

De asemenea, cele patru atacuri sinucigașe comise în metrou și apoi în autobuz la Londra pe 7 iunie 2005 au purtat tot semnptura Al Qaeda, la fel și atentatul sângeros din Egipt, de pe 23 iulie 2005, din stațiunea Sharm el-Sheikh, soldat cu 68 de morți.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...