Cifre îngrijorătoare. Una din trei maşini din România nu are RCA. Cum explică poliţia situaţia

Mihnea Tălău 17.05.2022, 21:28
Cifre îngrijorătoare. Una din trei maşini din România nu are RCA. Cum explică poliţia situaţia

 

Potrivit datelor prezentate de Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), una din trei mașini înmatriculate în România nu are poliță RCA. Și asta în pofida faptului că lipsa acesteia se sancționează cu amenzi între 1.000 lei și 2.000 de lei și reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului.

Situația este una cu adevărat alarmantă

Concret, 30% din mașinile înmatriculate în România nu aveau o poliță RCA la finalul anului trecut, în condițiile în care parcul auto din țara noastră este de peste 9,6 milioane de autovehicule înmatriculate la finele lui 2021.

Pentru accesași perioadă, în țară erau valabile doar 6,7 milioane de polițe de asigurare RCA, se arată în datele transmise de ASF și MAI în Parlament, scrie HotNews.

Conform calculelor 1 din 3 mașini care circula pe șoselele din România nu are asigurare RCA. Unele mașini zac prin parcări luni sau chiar ani și în astfel de cazuri, potrivit legii 132/2017, șoferul trebuie să suspende contractul RCA, să depună plăcuțele de înmatriculare la autoritatea care le-a eliberat și să imobilizeze vehiculul într-un spațiu privat, în afara domeniului public. Lucru care, evident, în majoritatea cazurilor nu se întâmplă.

Amenzi prevăzute pentru nerespectarea legii este între 1.000 lei și 2.000 de lei și reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului.

Ce înseamnă decontare directă RCA

Explicațiile celor care ar trebui să vegheze sunt unele puerile

Cei care trebuie să vegheze la respectarea legii nu fac nimic, doar pasează vina de la unii la alții.

Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) susține într-un răspuns către HotNews.ro că în vederea îndeplinirii atribuțiilor stabilite de Legea 432/2006 a efectuat demersuri pentru interconectarea Registrului Național de Evidență a Permiselor de Conducere și a Vehiculelor Înmatriculate cu bazele de date aparținând Autorității de Supraveghere Financiară, Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, respectiv Registrului Auto Român, în condiții stabilite prin protocol.

La rândul său, ASF spune că nu a primit nici o solicitare din partea DRPICIV.

„Dorim să precizăm faptul că, de la înființarea ASF și până în prezent, instituția nu a primit o solicitare oficială din partea DRPCIV pentru parcurgerea demersurilor prevăzute de legea la care faceți referire în solicitare. De aceea, pentru mai multe detalii, vă puteți adresa DRPCIV.

ASF nu mai gestionează din anul 2017 baza de date la care faceți referire. Așa cum prevede Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, respectiva bază de date a trecut în administrarea Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR).

Legea amintită stipulează inclusiv faptul că BAAR trebuie să gestioneze relația cu DRPCIV în sensul Legii nr. 432/2006”, arată ASF.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...