Şoferii care vor plăti 2.000 de lei pentru această greşeală începând de astăzi, 11 mai 2022. E în Codul Rutier

Stan Filon 11.05.2022, 10:57
Şoferii care vor plăti 2.000 de lei pentru această greşeală începând de astăzi, 11 mai 2022. E în Codul Rutier

Sute de mii de români sunt pasibili de amendă, începând chiar de astăzi, 11 mai, când expiră toate polițele de asigurare RCA emise de City Insurance. Compania de asigurări a intrat în faliment, iar începând de astăzi toate polițele de asigurări eliberate de City Insurance sunt lovite de nulitate, iar șoferii pot primi amenzi usturătoare, dacă circulă cu mașina fără asigurare RCA!

Sute de mii de șoferi sunt pasibili de amenzi de până la 2.000 de lei, începând de azi, 11 mai

Așadar, toți șoferii care au avut asigurări RCA de la City Insurance trebuie să știe că începând de astăzi acestea nu mai sunt valabile, iar dacă circulă fără asigurare pot primi amenzi cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei, dar pot rămâne și fără certificatul de înmatriculare al mașinii sau reținerea plăcuțelor de înmatriculare, în baza Codului Rutier valabil.

Săptămâna trecută, Autoritatea de Supraveghere Financiară a emis un avertisment în acest sens. Potrivit ASF, la data de 11 mai 2022, când se va produce denunțarea automată a contractelor de asigurare, vor mai fi în vigoare 498.255 de polițe de asigurare RCA emise de City Insurance. Astfel, ASF le-a recomandat proprietarilor de mașini asigurați de City Insurance să se îndrepte către un alt asigurător, pentru a putea circula cu autoturismele pe drumurile publice. ASF a anunțat că șoferii care aveau asigurări valabile își pot recupera banii pentru RCA.

Sute de mii de soferi sunt pasibili de amenzi de pana la 2.000 de lei, incepand de azi, 11 mai
Sute de mii de soferi sunt pasibili de amenzi de pana la 2.000 de lei, incepand de azi, 11 mai

Polițiele RCA nu mai sunt valabile de pe data de 11 mai

„Primul pas astăzi este să vă faceți o asigurare nouă. Al doilea pas pentru recuperarea banilor este să intrați pe site-ul Fondului de Garantare a Asiguraților. Sunt absolut toate informațiile cu privire la procedură și la documentele necesare recuperării acestei sume”, a transmis purtătorul de cuvânt al ASF, Daniel Apostol.

Tribunalul București a admis cererea de deschidere a procedurii de faliment formulată de A.S.F. pe numele societății SAR City Insurance S.A. pe data de 9 februarie 2022, iar conform Legii 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, articolul 262 „în termen de 90 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, polițele de asigurare încheiate de societatea de asigurare/reasigurare încetează de drept; în aceleași condiții, se vor denunța și contractele de reasigurare.“

Clienții City Insurance ale căror contracte de asigurare sunt denunțate automat pe 11 mai 2022, pot solicita returnarea părții din prima de asigurare proporțională cu perioada de valabilitate rămasă în vigoare. Spre exemplu, dacă polița a fost încheiată pe o perioadă de un an și expiră pe 11 septembrie 2022, clientul are dreptul de a solicita returnarea unei treimi din valoarea primei plătite (proporțional cu cele 4 luni din 12 rămase în vigoare). Clienții City Insurance pot solicita returnarea părții din primă și înainte de termenul de 11 mai, dacă decid denunțarea poliței din proprie inițiativă.

Foarte important de menționat este și faptul că persoanele implicate din postura de păgubit în accidente provocate de asigurați RCA ai City Insurance, care nu au cumpărat o poliță nouă după data de 11 mai 2022, nu vor putea fi despăgubite în baza poliței City Insurance, chiar dacă datele înscrise pe ea arată că se află încă în perioada de valabilitate.

Ce se întâmplă cu șoferii cu RCA de la City Insurance implicați în accidente rutiere

Terții păgubiți se pot adresa Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) pentru a fi despăgubiți din Fondul de Protecție a Victimelor Străzii (FPVS), doar în situația în care accidentul a implicat și vătămări corporale sau decese. În caz contrar, terții păgubiți nu se pot adresa niciunui organism sau asigurător și vor fi nevoiți să se îndrepte împotriva șoferului vinovat pentru recuperarea prejudiciului.

„Pentru recuperarea primelor de asigurare datorate pentru perioada în care riscul nu a fost acoperit te vei adresa Fondului de Garantare a Asiguraților, printr-o cerere de plată, transmisă ori prin intermediul poștei la sediul acestuia, ori prin e-mail la adresa cerere.plata@fgaromania.ro”, punctează lichidatorul judiciar al City Insurance într-un ghid pentru creditorii societății în faliment, citat de avocatnet.ro.

Notificarea de denunțare a poliței se face direct la City Insurance, la adresa de e-mail: denuntare@cityinsurance.ro., mai menționează Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Urmăriți Impact.ro și pe