Ciclonul care vine peste România. Aduce vreme severă, e alertă în mai multe țări

Ana Anitoiu 22.11.2022, 19:06
Ciclonul care vine peste România. Aduce vreme severă, e alertă în mai multe țări

Un ciclon vine peste România și aduce vreme severă. Alerta este valabilă în mai multe țări. Un meteorolog de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a explicat la ce ar trebui să se aștepte românii în următoarele zile.

Ciclon în România

În prezent, este Cod roșu de vreme rea în Croația și în Serbia, urmând să ajungă și în România. Potrivit Alinei Șerban, meteorolog ANM, sistemele frontale asociate unui nucleu ciclonic se deplasează către zona țării noastre.

Inițial, ciclonul va determina în țară intensificări ale vântului, ce deja se resimt în sudul Banatului și în zona montană aferentă. În această noapte, precum și în prima parte a zilei de mâine, se vor înregistra intensificări ale vântului de 60-70 de kilometri pe oră în sudul Banatului și de peste 90-100 de kilometri pe oră pe crestele Carpaților Meridionali, unde deja s-a depus un strat de zăpadă, astfel încât aceasta va fi spulberată.

Prognoza meteo zilnica, 8 iulie 2022
Sunt posibile ploi in unele zone ale tarii. Foto: unsplash.com

Când și unde va ploua

De asemenea, meteorologul ANM a explicat că ciclonul va aduce și ploi, în această noapte, în Vestul și Sud-Vestul țării. Miercuri, va ploua și în jumătatea estică a țării și pe arii mai restrânse, în rest. Pe crestele montane foarte înalte vor mai fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

„Acest nucleu ciclonic va veni cu un sector cald în zona țării noastre, astfel încât temperaturile vor fi ridicate pe parcursul zilei de mâine în mare parte din țară, cu mult mai ridicate chiar decât în mod normal la această dată.

În vestul, în sudul teritoriului, în mod deosebit, așteptăm temperaturi maxime ce vor atinge 13-14-15 grade chiar mai mult de atât în zona Dobrogei, spre 16-17 grade cu 10 grade aș putea spune peste ce ar trebui să înregistrăm la această dată”, a anunțat Alina Șerban.

Ce temperaturi se vor înregistra în România

Totodată, meteorologul a spus că în timp ce sisteme frontale vor traversa teritoriul României până spre finalul săptămânii, vremea se va mai răci, dar temperaturile vor rămâne ceva mai mari decât ar trebui pentru această perioadă din an în jumătatea sudică, cu maxime de 10 – 12 grade Celsius.

„În restul teritoriului vorbim de o vreme normală cu temperaturi maxime de la 2-3 grade în nordul Moldovei, la cel mult 7-8 grade în regiunile vestice. În aceste condiții, precipitațiile vor fi mai amestecate în zonele montane lapoviță și ninsoare foarte probabil să mai apară și prin Transilvania precipitații slabe, sub formă de lapoviță și ninsoare, repet slabe cantitativ de această dată”, a mai spus Alina Șerban.

Specialista de la Administrația Națională de Meteorologie a adăugat că temperaturile minime vor scădea treptat, devenind ușor negative spre sfârșitul săptămânii, aproape în toate regiunile țării.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...