EXCLUSIV

Chiriile se vor scumpi după creșterea taxelor pentru proprietari. Adrian Vascu: „Populația trebuia sprijinită în această perioadă”

Gabriela del Pupo 16.08.2022, 11:38
Chiriile se vor scumpi după creșterea taxelor pentru proprietari. Adrian Vascu: „Populația trebuia sprijinită în această perioadă”

Începutul de an universitar dar și creșterea de taxe au determinat o creștere semnificativă a chiriilor. Începând cu anul 2023 proprietarii de imobile care închiriază bunurile pe care le dețin vor achita un impozit pe chirii, de 10% din venitul impozabil, adică din venitul încasat efectiv din chirie, fiind eliminată facilitatea de scutire a impozitului pentru 40% din veniturile încasate (cota forfetară).  Modificările au fost deja publicate în Monitorul Oficial și observa o creștere de 67% a impozitului pe chirie, de 67%, pentru veniturile realizate în anul 2023 față de anul 2022. Proprietarii de apartamente sunt în situația în care pot mări costul chiriei pentru a putea plăti noile taxe.

Putea fi evitată o creștere de taxe?

Impact.ro a stat de vorbă cu Adrian Vascu, realizator de emisiuni economice și specializat pe zona de imobiliare, care spune că statul ar  fi trebuit să sprijine atât mediul de afaceri cât și studenții și tinerii care închiriază prin evitarea măririi de taxe. Pe de altă parte o modificare a taxelor și impozitelor ar putea să fie parte a unor obligații pe care România trebuie să le respecte pentru a beneficia de fondurile alocate prin Programul de Redresare și Reziliență și ar putea fi impuse de Comisia Europeană.

„Desigur că în prag de creșteri de cheltuieli cum sunt prețurile la gaz, energie, combustibil plus dobânzile, toate acestea afectează atât bugetele companiilor cât și bugetele familiilor. Sunt mai greu direct, vin din din zone ca războiul, liberalizarea prețurilor sau economia globală. În acest context desigur că orice majorare de taxe suplimentară care putea fi controlată și amânată nu își avea locul în acest moment.

Care au fost rațiunile pentru care guvernanții au decis că este nevoie de bani la buget? Probabil că sunt niște socoteli făcute, sau chiar angajamente față de Comisie, FMI a fost doar consultativ aici, accesarea banilor din PNRR, nu știu.

Nu cred că era oportună majorarea de taxe în acest moment, populația trebuia sprijinită în această perioadă.” spune Adrian Vascu.

350 de euro pe lună pentru o garsonieră în Capitală, Clujul este din nou pe primul loc

Ca în fiecare an odată cu apropierea începerii anului universitar piața chiriilor explodează în marile orașe. Deocamdată nu putem pune strict pe seama creșterii de taxe măririle de prețuri pentru că și proprietarii se așteaptă la cheltuieli mai mari, iar în această perioadă cererea mare le permite să pună un preț crescut pentru apartamentele pe care le închiriază.

„Pe de altă parte creșterea chiriilor este dată și de momentul în care ne aflăm, este început de școală, căminele studențești nu fac față numărului de studenți și atunci este un mecanism firesc de reglare a prețului pe piață, cerere și ofertă. Doar că o parte din apariția acestei creșteri de taxe se regăsește în prețurile de chirii, cred că oamenii caută acum alternative de cazare în marile orașe universitare.” mai spune Adrian Vascu.

În București un apartament cu două camere se închiriază și cu 430 de euro, iar o garsonieră ajunge să depășească suma de peste 350 de euro, pe lună, prețurile fluctuează și în funcție de zonă.

Spre deosebire de capitală, în Cluj chiriile sunt și mai scumpe. De exemplu, un apartament cu două camere într-o zonă aproape de campusul universitar ajunge la 600 de euro pe lună, iar o garsonieră la 450 de euro pe lună, conform Antena 3.

Cluj-Napoca conduce în topul chiriilor din România, oraşul fiind urmat la mică distanţă de Bucureşti, Iași şi Braşov, alte centre universitare importante.

Cu toate acestea, un sondaj arată că tinerii alocă în medie doar 300 euro pe lună pentru un apartament cu două camere.

Proprietarii care au obținut un venit de 25.000 lei din închirierea un apartament pe care îl dețineau în anul 2022, vor achita pana la 25 mai 2023 un impozit de 1.500 lei, beneficiind astfel de aplicarea impozitului pe chirii de 10% la 60% din veniturile încasate. În anul 2023, pentru aceeași sumă încasată, de 25.000 lei, proprietarul va achita un impozit de 2.500 lei (calculat prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului impozabil) până la data de 25.05.2024, notează kastelgroup.ro.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...