China zdrobește protestul deponenților bancari. Bătăi, arestări și spitalizări

Mihnea Tălău 11.07.2022, 10:38
China zdrobește protestul deponenților bancari. Bătăi, arestări și spitalizări

Autoritățile chineze au dispersat, duminică, în mod violent un protest pașnic al sute de deponenți, care au încercat în zadar să își ceară înapoi economiile de-o viață de la băncile care s-au confruntat cu o criză tot mai gravă de lichidități.

Proteste ale deponenților la bănci

Din aprilie, patru bănci rurale din provincia Henan, din centrul Chinei, au înghețat depozite în valoare de milioane de dolari, amenințând mijloacele de trai a sute de mii de clienți într-o economie deja afectată de blocajele draconice ale Covidului, relatează CNN.

Deponenții au organizat mai multe demonstrații în orașul Zhengzhou, capitala provinciei Henan, în ultimele două luni, dar cererile lor s-au lovit de surzenia autorităților.

Duminică, peste 1.000 de deponenți din toată China s-au adunat în fața sucursalei din Zhengzhou a băncii centrale a țării, People’s Bank of China, pentru a lansa cel mai mare protest de până acum.

Demonstrația se numără printre cele mai mari manifestații pe care China le-a văzut de la pandemie, deplasările interne fiind limitate de diverse restricții de circulație impuse de Covid. Luna trecută, autoritățile din Zhengzhou au recurs chiar și la manipularea sistemului digital de coduri de sănătate Covid din țară pentru a restricționa mișcările deponenților și a zădărnici protestul lor planificat, stârnind o revoltă la nivel național.

Împotriva corupției și violenței guvernului

De data aceasta, majoritatea protestatarilor au sosit în fața băncii înainte de răsărit – unii chiar de la ora 4 dimineața – pentru a evita să fie interceptați de autorități. Mulțimea, din care fac parte bătrâni și copii, a ocupat o scară impunătoare din fața băncii, scandând sloganuri și afișând bannere.

„Bănci din Henan, returnați-mi economiile!”, au strigat la unison, mulți dintre ei fluturând steaguri chinezești.
Folosirea steagurilor naționale pentru a arăta patriotismul este o strategie comună pentru protestatari în China, unde disidența este strict reprimată. Tactica este menită să arate că nemulțumirile lor sunt doar împotriva guvernelor locale și că ei susțin și se bazează pe guvernul central pentru a cere despăgubiri.
„Împotriva corupției și violenței guvernului din Henan”, scria pe un banner scris în limba engleză.

Un portret mare al răposatului lider chinez Mao Zedong a fost lipit pe un stâlp la intrarea în bancă.
De cealaltă parte a străzii, sute de polițiști și membri ai personalului de securitate – unii în uniforme și alții în civil – s-au adunat și au înconjurat locul, în timp ce protestatarii le strigau „gangsteri”.

Represiunea a fost una violentă

Confruntarea a durat câteva ore, până după ora 11.00, când rânduri de ofițeri de securitate au urcat brusc scările și s-au ciocnit cu protestatarii, care au aruncat cu sticle și alte obiecte în ei.

Scena a degenerat rapid în haos, în timp ce ofițerii de securitate i-au târât pe protestatari pe scări și i-au bătut pe cei care s-au opus, inclusiv femei și bătrâni, potrivit martorilor.

Manifestanții au fost urcați în zeci de autobuze și au fost trimiși în locuri de detenție improvizate în tot orașul – de la hoteluri și școli la fabrici, potrivit unor persoane care au fost duse acolo. Unii răniți au fost escortați la spitale; mulți dintre ei au fost eliberați din detenție până la sfârșitul după-amiezii, au declarat martorii.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...