EXCLUSIV

Protest în fața Guvernului pe tema legilor siguranței naționale: „Noi putem să credem că serviciile au inițiat acele proiecte”

Gabriela del Pupo 22.06.2022, 11:08
Protest în fața Guvernului pe tema legilor siguranței naționale: „Noi putem să credem că serviciile au inițiat acele proiecte”

Pachetul de legi privind siguranța națională a stârnit îngrijorări și în rândul societății civile nu doar a partidelor aflate în opoziție. Organizația Declic organizează azi un protest în fața Guvernului după ce a strâns 16.700 de semnături pentru ca acest pachet de legi să nu ajungă pe masa Parlamentului. Impact.ro a stat de vorbă cu organizatorii acestui protest iar aceștia spun că este îngrijorător faptul că până în acest moment nimeni nu și-a asumat inițierea acestei schimbări de legislație.

„Dacă aceste legi devin realitate am putea să ne întoarcem pe vremea fostei Securități”

Reprezentanții Declic spun că partidele de opoziție care s-au arătat revoltate de acest pachet de legi nu s-au alăturat demersului. Spre deosebire de acum câțiva ani când partizarea cu societatea civilă era de nelipsit, acum formațiunile politice par să se rezume la declarații. Pentru cele două săptămâni cât au trecut de la inițierea strângerii se semnături numărul celor care au semnat este semnificativ, având în vedere și complexitatea subiectului.

„Noi am notificat acțiunea noastră la Guvern, în mod oficial, rămâne de văzut dacă va coborâ cine de acolo să dicute cu protestatarii sau să primească petiția. Petiția este lansată imediat după ce draft-ul de lege a fost scurs în presă, sunt mai bine de două săptămâni, nici timpul nu este îndelungat. Depinde de la caz, având în vedere că este un subiect mai greu cu atât de multe prevederi, însă, mesajul nostru este clar, dacă aceste legi devin realitate am putea să ne întoarcem pe vremea fostei securități.” a declarat în exclusivitate pentru impact.ro Ana Racheleanu, reprezentant Declic.

SRI
SRI

Care sunt punctele care stârnesc mari îngrijorări?

Membrii comunității Declic sunt îngrijorați de faptul că președintele va avea puteri sporite asupra serviciilor, procurorii vor trebui să facă cunoscute anchetele asupra angajaților serviciilor iar cheltuielile pentru misiuni nu vor fi verificate de Curtea de Conturi, ceea ce poate lăsa loc pentru abuzuri din banii bugetului statului.

„E greu de făcut un clasament care este cea mai gravă prevedere, toate sunt grave. Să nu uităm că nu doar puterile serviciilor de informații vor crește ci și cele ale președintelui, pentru că acesta va fi singurul care va putea demite directorii SRI și SIE în calitate de șef al CSAT, practic din procedură fiind eliminat votul Parlamentului și președintele mai are acolo încă o putere sporită, în sensul în care el este singurul care poate aviza, poate vedea cum au fost cheltuite fondurile unor operațiuni secrete, din procedură fiind iar exclusă Curtea de Conturi.”

Ce făcea Comisia Parlamentară care era responsabilă cu verificarea activității SRI? Protestatarii spun că nici acel sistem nu era eficient. Cât despre inițiatorii acestui pachet de legi, deocamdată, nu își asumă nimeni.

„Sun informații publicate că rapoartele activității SRI, în Comisia de Control a SRI, au fost publicate toate la grămadă din 2015 până în 2018, fără ca directorul să fie prezent. După a fost și problema pandemiei când atenția a fost pe altceva.

Nu știm de unde a pornit ideea pentru că parlamentarii spun că nu au avut nici un proiect, serviciile spun că evită să se pronunțe pe subiectul proiectelor, dacă nimeni nu spune nimic, noi putem să credem că serviciile au inițiat acele proiecte.” a mai spus Ana Racheleanu.

Protestul va începe la ora 11 iar până în acest moment au confirmat participarea peste 30 de persoane.
”Nu vrem să trăim într-un stat miliţienesc”, transmit organizatorii, care cer coaliţiei ”să renunţe de urgenţă la modificările abuzive din legile privind siguranţa naţionale”.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...