China și Belarus intervin în războiul din Ucraina. Ce solicită liderii celor două state printr-o declarație comună

Mihnea Tălău 01.03.2023, 20:39
China și Belarus intervin în războiul din Ucraina. Ce solicită liderii celor două state printr-o declarație comună

Președintele Chinei, Xi Jinping, și președintele belarus, Alexandr Lukașenko, au făcut apel la un acord de pace „cât mai curând posibil” pentru Ucraina, în cadrul discuțiilor purtate miercuri la Beijing, a relatat agenția de presă de stat belarusă Belta.

Aliații lui Putin fac apel la pace

Summitul lor a reunit doi dintre liderii străini pe care președintele rus Vladimir Putin se bazează cel mai mult pentru susținere, în timp ce armata sa se străduiește să atingă obiectivele invaziei sale de un an.

Belta a precizat că aceștia au emis o declarație comună în care și-au exprimat „îngrijorarea profundă cu privire la dezvoltarea conflictului armat în regiunea europeană și interesul extrem pentru instaurarea cât mai rapidă a păcii în Ucraina”, scrie Reuters.

Belarus și China sunt interesate să evite o escaladare a crizei și sunt pregătite să depună eforturi pentru a restabili pacea și ordinea în regiune„, a adăugat aceasta în raportul său privind declarația.

Beijingul a devenit din ce în ce mai vocal în apelul pentru pace, pe măsură ce conflictul din Ucraina se prelungește, și a negat că ar furniza arme Moscovei după ce oficiali americani au declarat că China ia în considerare acest lucru.

Săptămâna trecută, a publicat un document în 12 puncte care solicită o încetare completă a focului în Ucraina, care a rezumat în mare parte poziția anterioară a Chinei și care a fost întâmpinat cu scepticism în Occident.

În comentariile televizate, Xi a declarat că China dorește să consolideze încrederea și cooperarea cu Belarus „având în vedere instabilitatea și turbulențele situației internaționale”.

De ce refuză Volodimir Zelenski o negociere cu Vladimir Putin. „M-am întâlnit cu el înainte de război”. Ce a remarcat la liderul rus

Experții Institutului american pentru Studiul Războiului spun că liderul de la Minsk ar acţiona ca un intermediar care va încerca să obţină ajutor militar pentru Moscova.

 ”Dacă Beijingul ar furniza arme letale Rusiei, asta ar extinde în mod semnificativ conflictul”, a declarat generalul Patrick Ryder.

China are un acord de parteneriat „fără limite” cu Rusia

Lukașenko a declarat că întâlnirea are loc „într-o perioadă foarte complicată” și este necesară pentru a preveni „o coborâre necontrolată într-o confruntare globală care nu are câștigători”.

El a spus că Xi, în planul său de pace, a „declarat acest lucru în mod clar, definitiv, punctual, comunității internaționale.

„Acesta este motivul pentru care Belarus a prezentat în mod activ propunerile sale de pace și susține în mod cuprinzător stimulentul dumneavoastră privind securitatea internațională”, a adăugat el.

China a semnat un acord de parteneriat „fără limite” cu Rusia cu doar câteva săptămâni înainte de invazia acesteia în Ucraina și s-a abținut să critice Moscova în legătură cu războiul.

Lukașenko i-a permis lui Putin să lanseze invazia de pe teritoriul belarus și a permis Rusiei să antreneze soldații nou mobilizați în bazele belaruse, afirmând în același timp că nu va intra direct în război decât dacă țara sa va fi atacată de Ucraina.

Oase refuză în continuare să reia prietenia ruptă cu CRBL
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...