În cursul zilei de joi, șeful Pentagonului a vorbit pe larg despre o actualizare pentru 2022 a Strategiei de apărare naţională şi a Posturii nucleare şi de apărare antirachetă a SUA. Astfel că Rusia este văzută ca o ameninţare la adresa securității SUA, iar China este văzută ca un risc fundamental în anii următori.
Imediat după ce a fost publicată noua actualizare, Lloyd Austin a ținut să-i aducă un avertisment lui Vladimir Putin, spunând că răspunsul comunităţii internaţionale va fi unul major în cazul în care va lansa un atac nuclear.
A fost o premieră în SUA, deoarece strategia de apărare americană a fost publicată simultan cu noua strategie nucleară a SUA, acest lucru nemaiîntâmplându-se până acum.
Departamentul american al Apărării a spus în documentul menționat că statul chinez reprezintă „provocarea cea mai importantă, în timp ce Rusia reprezintă o ameninţare acută la adresa intereselor naţionale ale Statelor Unite în străinătate şi pe teritoriul american”.
Înafară de aceasta, s-a vorbit și despre testele cu rachete ale Coreei de Nord, programul nuclear al Iranului, precum şi despre reţelele teroriste globale.
„Pericolul cel mai profund şi cel mai grav pentru securitatea naţională a SUA este reprezentat de eforturile coercitive şi din ce în ce mai agresive ale Chinei de a remodela regiunea Indo-Pacific şi sistemul internaţional în conformitate cu interesele şi preferinţele sale autoritare.
Retorica din ce în ce mai provocatoare şi activităţile coercitive ale Chinei împotriva Taiwanului sunt destabilizatoare, riscă să provoace neînţelegeri şi ameninţă pacea şi stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”, au notat specialiștii americani în materie de securitate în documentul de 20 de pagini.
În plus, această nouă strategie are rolul de a împiedica o dominaţie a Chinei în regiuni-cheie, protejând în acelaşi timp teritoriul american, punând bazele unui sistem internaţional stabil şi deschis, a mai notat Pentagonul.
Șeful Pentagonului a ținut să mai precizeze că strategia de apărare a SUA subliniază necesitatea de a menţine şi consolida descurajarea împotriva Chinei.
„Este singurul concurent care încearcă să remodeleze ordinea internaţională şi, în acelaşi timp, are o putere din ce în ce mai mare de a face acest lucru”, a spus Lloyd Austin.
Nici Rusia nu a fost uitată, spunându-se că prezintă un risc uriaș în materie de securitate, care a fost „demonstrat cel mai recent de invazia nejustificată în Ucraina”, potrivit documentului.
Lloyd Austin este de părere că există șanse la o posibilă escaladare a situaţiei cu Rusia încă de la începutul conflictului, la 24 februarie, vorbind ulterior și despre contactele pe care le-a avut cu oficiali ruşi, inclusiv convorbirea din ultima săptămână cu Serghei Şoigu.
În prezent, Rusia beneficiază de 1.550 ogive nucleare desfăşurate şi alte 2.000 nedesfăşurate.
„Arsenalul său nuclear modern, care ar urma să crească, reprezintă o ameninţare existenţială pe termen lung pentru SUA şi aliaţii şi partnerii noştri. În 2030, SUA vor fi pentru prima oară în istoria lor confruntate cu două mari puteri nucleare, care vor fi concurenţi strategici şi adversari potenţiali”, arată Departamentul Apărării.
Însă cel de-al doilea concurent și adversar potențial al SUA este nimeni alta decât China, angajată în prezent într-un efort amplu de expansiune şi diversificare a forţelor sale nucleare, a mai notat Pentagonul.