China anunță măsuri noi de stimulare pentru a sprijini economia afectată grav de Covid-19

Elena Avramescu 31.05.2022, 14:24
China anunță măsuri noi de stimulare pentru a sprijini economia afectată grav de Covid-19

Pachetul de stimulare, care a fost semnalat de Consiliul de Stat al Chinei într-o reuniune de rutină săptămâna trecută, subliniază trecerea Beijingului către creștere, după ce măsurile de control ale COVID-19 au lovit economia și amenință ținta de creștere de 5,5% a Beijingului pentru anul, relatează Reuters.

Măsuri de stimulare a economiei implementate în China

Cabinetul chinez a anunțat marți un pachet de 33 de măsuri care acoperă politicile fiscale, financiare, de investiții și industriale pentru a-și relansa economia devastată de pandemie, adăugând că va inspecta modul în care guvernele provinciale le implementează. Pentru a relansa investițiile și consumul, guvernul a ordonat localităților să nu extindă restricțiile la achizițiile de mașini și a spus că cei care au deja restricții în vigoare ar trebui să își mărească treptat cotele la deținerea de mașini.

Ministerul de Finanțe a mai spus marți că va înjumătăți taxa de achiziție pentru mașinile cu motoare mici. China va promova dezvoltarea sănătoasă a companiilor cu platforme, care se așteaptă să joace un rol în stabilizarea locurilor de muncă, a spus Consiliul de Stat.

Companiile cu platforme sunt, de asemenea, încurajate să facă progrese în domenii precum cloud computing, inteligență artificială și tehnologii blockchain, a spus Consiliul de Stat, cel mai recent semn că China atenuează represiunea împotriva platformelor de comerț electronic și a giganților tehnologici.

China va extinde, de asemenea, investițiile private, va accelera construcția infrastructurii și va stimula achizițiile de mașini și electrocasnice pentru a stabiliza investițiile, potrivit măsurilor.

Cazurile ridicate de Covid aduc Beijingul aprope de un lockdown
Covid in China

În ceea ce privește politicile monetare și financiare, China va spori eficiența finanțării prin intermediul piețelor de capital, sprijinind firmele autohtone să se coteze în Hong Kong și promovând listările offshore de către companii de platforme calificate.

Consiliul de Stat a promis, de asemenea, că va reduce în continuare costurile reale ale împrumuturilor și va consolida sprijinul financiar pentru infrastructură și proiecte majore.

Într-un răspuns aparent la apeluri, bursele din Shanghai și Shenzhen au publicat marți reguli pentru a permite trusturilor de investiții imobiliare (REIT) listate să strângă bani noi pentru a finanța achiziția proiectelor de infrastructură.

Beijingul vede REIT-urile ca un instrument de extindere a finanțării pentru investițiile în infrastructură și apartamentele închiriate.

Pentru a spori sprijinul fiscal pentru economie, China va accelera emisiunea de obligațiuni speciale guvernamentale locale și sprijinul în numerar pentru firmele care angajează absolvenți de facultate, conform măsurilor Consiliului de Stat.

Autoritățile vor oferi, de asemenea, reduceri la creditele fiscale pentru mai multe sectoare și vor permite firmelor din industriile afectate grav de restricțiile legate de COVID-19 să amâne plățile de asigurări sociale, a spus Consiliul de Stat.

Alte măsuri includ politici pentru a asigura securitatea energetică și alimentară și pentru a stabiliza lanțurile de aprovizionare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...