Cei care nu vor avea certificatul digital de vaccinare „mai bine să nu pornească la drum”. Autoritățile au explicat cât de important va fi, de fapt, așa-zisul pașaport Covid. Ce va fi permis și ce nu vor putea face cei care nu îl au.
Europa este într-o cursă contra cronometru pentru a crea certificatul digital de vaccinare. Comisia Europeană îl vrea finalizat până la debutul târgului de turism FITUR-2021, ce va avea loc la Madrid, începând din data de 19 mai. Potrivit oficialilor UE, statele ce trăiesc din turism nu mai sunt dispuse să „piardă vara”, cum s-a întâmplat anul trecut, iar „pașaportul Covid” va permite oamenilor să călătorească cu mai mare ușurință în interiorul UE. Cât despre cei care nu-l vor avea, vicepreședintele CE, Margaritis Schinas, a transmis că ar fi „mai bine să nu pornească la drum”.
„Este riscant să avansăm date, dar există momente semnalate, precum 1 iunie, începutul verii, 17 mai, dată de la care britanicii au anunţat reluarea mobilităţii internaţionale, şi 19 mai, inaugurarea FITUR. Ar fi bine să-l avem până atunci pentru a nu pierde vara şi pentru inaugurarea FITUR”, a spus comisarul european Margaritis Schinas, după o întâlnire cu secretarul general al Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT), Zurab Pololikashvili.
În prezent, atât Parlamentul European cât și Consiliul UE lucrează la definitivarea detaliilor, în vreme ce la Comisia Europeană se caută o soluție ce ar permite coordonarea cu alte state, precum Marea Britanie, astfel încât certificatul digital de vaccinare să fie recunoscut „dacă oferă acelaşi tip de informaţie şi fiabilitate”.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Cine doreşte să circule prin Europa şi nu are nimic din toate acestea, mai bine să nu pornească la drum”, a indicat marţi vicepreşedintele Comisiei Europene.
Ideea unui pașaport Covid a apărut în urma presiunilor puse de statele a căror economie se bazează masiv pe veniturile obținute din turism. În cazul lor, un nou sezon estival ratat ar fi avut urmări catastrofale. Propunerea pentru acest document a fost prezentată săptămâna trecută de Comisia Europeană. Acesta ar urma să fie valabil la intrarea în toate țările membre ale Uniunii Europene.
„Pașaportul” sau certificatul va fi dovada oficială a faptului că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19. El va putea fi verificat în orice stat membru UE. Odată recunoscut ca imunizat, orice cetățean al Uniunii Europene va putea călători mult mai ușor, inclusiv în scop turistic.
Certificatul digital de vaccinare va dovedi că deținătorul:
Adina Vălean, comisar european pentru Transporturi, a explicat că prin pașaportul Covid se vrea uniformizarea datelor privind vaccinurile și rezultatele testelor, dar că fiecare stat membru va decide condițiile de intrare pe teritoriul său.