Certificatul digital Covid-19, eliberat de la 1 iulie. Cât va fi valabil

Ioana Bucur, Mihai Cheleș 29.06.2021, 23:57
Certificatul digital Covid-19, eliberat de la 1 iulie. Cât va fi valabil

Certificatul Covid-19 va fi eliberat de la 1 iulie 2021. Guvernul României a adoptat, marți, o OUG privind punerea în aplicare a documentului. Cât va fi valabil.

Certificatul digital Covid-19, eliberat de la 1 iulie

Certificatul digital Covid-19 va fi eliberat de la 1 iulie 2021. Guvernul a adoptat, marți, o OUG ce reglemeantează eliberarea, verificarea și acceptarea documentului pentru libera circulație în interiorul Uniunii Europene, pe durata pandemiei de Covid-19.

„Potrivit actului normativ, certificatele se eliberează de către Ministerul Sănătăţii, prin Sistemul informatic integrat de emitere şi verificare a certificatelor digitale ale UE privind COVID-19 (SII-CDC), şi pot fi obţinute de pe portalul https://certificat-covid.gov.ro, unic punct de eliberare al acestora. Pentru certificatele de vaccinare şi vindecare, solicitarea de eliberare prin portal trebuie realizată de către solicitant cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de momentul utilizării certificatului, iar pentru certificatele de testare solicitarea se realizează după efectuarea testului, dar cu cel puţin 12 sau 48 de ore înainte de momentul utilizării certificatului, în funcţie de tipul de test efectuat”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Certificatul digital Covid-19 se va elibera pentru:

  • vaccinarea anti-Covid;
  • testarea pentru infecția de Covid cu test antigen rapid și test RT-PCR;
  • vindecarea în urma infecției cu Covid.

Ce valabilitate vor avea certificatele eliberate:

  • Certificatele de vaccinare până la data de 30 iunie 2022;
  • Certificatele de testare 24 de ore pentru testul antigen rapid și 72 de ore pentru testul RT-PCR;
  • Certificatele de vindecare 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru Sars-CoV-2 înregistrat în platforma informatică CoronaForms.
Andrei Baciu cerificat covid
Andrei Baciu, despre certificatul Covid-19

Certificatul digital este gratuit

Marți seară, Andrei Baciu, vicepreședinte CNCAV, a anunțat că noul certificat digital este gratuit și este recunoscut în toate cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene, precum și în statele din Spaţiul Schengen – Elveţia, Liechtenstein, Islanda şi Norvegia.

„Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă care creează cadrul legal pentru folosirea certificatului digital al UE privind COVID. Documentul va fi publicat în curând în Monitorul Oficial. Certificatul digital este gratuit şi va fi recunoscut în cele 27 de ţări ale Uniunii Europene, plus statele din Spaţiul Schengen (Elveţia, Liechtenstein, Islanda şi Norvegia). Acest document este menit să ne ajute să ne deplasăm mult mai repede în interiorul blocului comunitar pentru că verificarea lui va dura doar câteva secunde”, a scris, marţi seară, pe Facebook, Andrei Baciu.

Astfel, precizează Baciu, începând de joi, toți cetățenii care s-au vaccinat, au trecut prin boală în ultimele 180 de zile sau au un rezultat negativ la un test SARS-CoV2 (antigen rapid-24h sau RT-PCR-72h) vor putea solicita documentul.

„Nu uita:

  • certificatul conţine datele de identificare şi situaţia în care te afli (vaccinat, testat sau vindecat);
  • sistemul din altă ţară doar confirmă, prin scanarea codului QR, că certificatul este valid, nu sunt colectate alte date;
  • datele medicale rămân în ţara care a emis certificatul digital”, a mai scris Baciu.
Urmăriți Impact.ro și pe