Certificatul covid intră în vigoare începând de vineri la granițele din UE. Va fi singurul recunoscut, ce implică acest lucru

Ioana Bucur 12.08.2021, 07:55
Certificatul covid intră în vigoare începând de vineri la granițele din UE. Va fi singurul recunoscut, ce implică acest lucru

Informații importante pentru românii care au planuri de călătorie în afara țării. Certificatul covid intră în vigoare de vineri la granițele din UE, devenind singurul document recunoscut ce atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau un rezultat negativ al unui test PCR.

Certificatul covid, necesar la ieșirea din țară

Începând de vineri, 13 august, certificatul covid intră în vigoare la trecerea frontierelor de stat din interiorul Uniunii Europene, a transmis, miercuri, Grupul de Comunicare Strategică. Acesta va fi singurul document recunoscut oficial ca dovadă a faptului că posesorul a fost vaccinat, a trecut prin boală sau a avut un rezultat negativ la un test PCR.

„Vă reamintim faptul că începând de vineri, 13 august 2021, pentru trecerea frontierelor de stat, la nivelul ţărilor UE, vor fi recunoscute ca documente doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală şi ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR doar certificatele digitale, documente ce conţin un cod QR şi care pot fi eliberate foarte uşor accesând site-ul https://vaccinare-covid.gov.ro/”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică.

Circulația în interiorul UE va fi permisă și fără noul document, însă călătorii vor fi obligați să respecte normele naționale de carantină din fiecare stat membru.

Aceste prevederi sunt stipulate în Regulamentul UE 953/2021 şi sunt aplicabile doar pentru trecerea frontierei de stat, nu şi pentru activităţile desfăşurate în interiorul teritoriului national al României, a precizat GCS.

Certificatul covid intră în vigoare începând de vineri

Ce valabilitate are certificatul covid

Certificatul covid se poate obține gratuit. În cazul minorilor sub vârsta de 14 ani, documentul se eliberează doar cu acordul părinților.

La intrarea în statele membre ale Uniunii Europene, verificarea certificatelor se realizează prin scanarea codului QR. Utilizatorul îl poate accesa şi vizualiza atât din lista de certificate – prin selectarea certificatului, cât şi prin descărcarea efectivă, în format pdf, a documentului, care se poate tipări.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a anunțat că valabilitatea documentului este de un an.

„Certificatul cu varianta cu vaccinare va fi valabil un an, până în iulie 2022. Lucrul ăsta trebuie să oglindească că persoana respectivă are o imunitate eficientă împotriva unei eventuale întâlniri cu SARS CoV-2 şi din punct de vedere epidemiologic va avea şi în mai şi în iunie 2022 un risc de transmitere redus motiv pentru care prin prezentarea certificatului să evite intrarea în carantină.

E posibil, dacă avem dovezi ştiinţifice în acest sens, să prelungim acest termen sau dacă va fi nevoie, să îl ajustăm. Pentru dovada unui test negativ sunt 72 de ore şi pentru dovada trecerii prin boală sunt 180 de zile de la primul test RT PCR pozitiv”, a declarat Andrei Baciu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...