Certificatul Covid devine obligatoriu. Nunţile şi botezurile, interzise chiar și pentru vaccinați. Noile restricții intră în vigoare luni

Cătălina Burghelea 22.10.2021, 06:50
Certificatul Covid devine obligatoriu. Nunţile şi botezurile, interzise chiar și pentru vaccinați. Noile restricții intră în vigoare luni

Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății, a dezvăluit ce restricții vor intra în vigoare de luni, în România. Certificatul verde devine obligatoriu în sistemul de sănătate, iar nunţile şi botezurile sunt interzise chiar și pentru persoanele vaccinate.

Certificat verde Covid obligatoriu în Sănătate

Ministrul interimar al Sănătăţii a anunţat, joi seară, că restricţiile care se au în vedere de luni presupun impunerea certificatului de vaccinare în aproape toate locurile, mai puţin la magazinele alimentare şi la farmacii. În instituţiile publice sau în companiile cu mai mulţi angajaţi, vizitatorii vor intra doar pe baza documentului care să ateste că s-au vaccinat. Totodată, evenimentele private de orice fel vor fi interzise, nici măcar persoanele imunizate nu vor mai avea voie să organizeze astfel de întâlniri.

Ministrul Cseke Attila anunță sancțiuni de 50.000 de lei în sus

Certificatul verde Covid devine obligatoriu în aproape orice activitate curentă și la intrarea în orice instituție privată, a declarat, joi seara, ministrul Cseke Attila. Acesta a reafirmat că își asumă obligativitatea prezentării certificatului verde în Sănătate.

„Eu am propus și îmi asum certificatul verde în Sănătate. E un mesaj care trebuie dat în mod evident .Acolo sunt texte foarte clare de sancțiuni, de la 50.000 de lei în sus, pentru conducătorul unității care permite accesul unui angajat fără certificat verde, că despre asta vorbim”, a precizat Cseke Attila, joi seara, la Digi 24.

Ce riscă persoanele care nu arată dovada vaccinării

Persoanele care nu prezintă certificatul verde vor rămâne fără contract de muncă.

„Avem puncte de vedere de parcă România ar fi singura țară care face…de parcă am fi inventat noi roata acum. Această măsură este în vigoare, chiar într-o formă mai dură, în foarte multe țări din Europa care astăzi au ridicat restricțiile sau se gândesc la asta și nu se uită la asemenea imagini. Nu suntem noi care am înnebunit și vrem să introducem această măsură”, a punctat ministrul interimar al Sănătății.

Cand se va atinge varful valului 4. Ministrul Sanatatii a facut anuntul. ”Se va ajunge si la 20.000 de cazuri de Covid-19 pe zi”
Cseke Attila

Nevaccinații vor putea intra în magazine alimentare și farmacii

Întrebat unde va fi folosit certificatul verde, începând de luni (n.r. – 25 octombrie), Cseke Attila a răspuns că „în afară de magazinele alimentare, de farmacii (…), în toate celelalte instituții și în instituții publice pentru toți vizitatorii care se duc în administrația publică centrală și locală. Și în sfera privată probabil o să propunem, pentru birouri, pentru clădiri, firme care au mai mult de 50 de angajați, pentru cei care sunt vizitatori”.

Ministrul Attila a precizat că măsura se poate impune doar vizitatorilor, nu şi angajaţilor.

”Din păcate, pentru angajaţi nu putem să propunem pentru că trebuie să mergem în Parlament, fiind vorba despre dreptul constituţional la muncă”, a mai declarat acesta.

Nunţile şi botezurile, interzise chiar dacă te-ai imunizat anti-Covid

În privința evenimentelor private, precum nunți, botezuri și orice fel de alte evenimente, de luni „va fi o interdicție totală”, este anunțul făcut de ministrul interimar al Sănătății. Practic, nici persoanele vaccinate nu mai au voie să participe la astfel de petreceri. Pe de altă parte, restaurantele și cafenelele rămân deschise doar pentru românii imunizați.

„Aici și cei care sunt vaccinați sau au certificatul verde vor fi supuși la această măsură pentru că realitatea ne-a arătat că nu am reușit să controlăm. Vor fi interzise evenimente private, nunți botezuri, onomastică, orice altceva, că e spațiu închis sau deschis. Restaurantele, cafenelele pot să rămână deschise pentru vaccinați. La partea de spații cultuale, în mod sigur doar pentru cei care au certificat verde și este în discuție să coborâm procentul, pragul spectatorilor la evenimentele culturale – de la 50% la 30%, vom vedea mâine (vineri – n.r.)”, a mai spus ministrul interimar al Sănătății.

Urmăriți Impact.ro și pe