SPECIAL

Cum arată o zi la cel mai important spital din țară. Mărturii cutremurătoare ale bolnavilor de COVID: ”Nu m-am vaccinat, am crezut că sunt porcării”. SPECIAL

Adriana Olaru 20.10.2021, 13:54
Cum arată o zi la cel mai important spital din țară. Mărturii cutremurătoare ale bolnavilor de COVID: ”Nu m-am vaccinat, am crezut că sunt porcării”. SPECIAL

România trece prin cea mai grea criză sanitară, iar sistemul medical este copleșit din cauza numărului mare de români care vin la spital cu forme grave de boală. Vaccinarea merge în ritm de melc, oamenii nu sunt convinși că imunizarea ar fi soluția și, deseori, se tem mai mult de vaccinare decât de boala în sine. Efectele de după COVID sunt cumplite în multe cazuri, însă nici asta nu-i sperie pe cei care cred că pot învinge boala pentru că „îi ajută sistemul imunitar”.

Spitalul Universitar din Capitală, unul dintre cele mai mari din țară, este copleșit din cauza numărului mare de pacienți care au nevoie de îngrijiri medicale. Situația este asemănătoare și la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală, acolo unde au fost amplasate corturi pentru bolnavii de COVID chiar în curtea spitalului. Oamenii infectați sunt disperați și cer ajutor de la medicii care abia au câteva minute libere pentru a-i evalua. Criza sanitară pe care o traversăm este fără precedent în istoria recentă și România s-a transformat cu Lombardia anului trecut, atunci când spitalele erau neîncăpătoare, iar numărul deceselor provocate de COVID ne înfiorau pe toți.

Zece bolnavi într-un loc autorizat doar pentru trei

Am mers la Spitalul Floreasca din Capitală, acolo unde până de curând, ajungeau urgențe din toată țara. Astăzi se întâmplă la fel, însă locurile libere pentru bolnavi abia se mai găsesc, iar medicii au fost nevoiți să ia măsuri urgente pentru a suplimenta numărul de paturi și pentru a putea trata cât mai mulți oameni bolnavi. Cum s-a ajuns la o asemenea situație?

Această tulpină este extrem de agresivă, majoritatea pacienților care vin sunt în stare gravă sau se agravează. Dacă înainte, un pacient care avea 40 la sută afectare pulmonară putea fi trimis acasă pentru că restul parametrilor erau în regulă, acum, dacă pleacă acasă nu pentru că vrem noi ci pentru că vrea el, ajungem în situația în care pacientul revine peste o zi sau două cu o stare agravată, explică doctorul Bogdan Oprița, purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca din Capitală.

O zi la cel mai important spital din țară
Imagini surprinse la spitalul Floreasca din Capitală

Medicii se agită. Aleargă non-stop de la un pat la altul, în timp ce pacienții care au măștile de oxigen pe față se luptă să respire clipă de clipă. Fiecare gură de aer este dureroasă, la propriu, pentru cei care au plămânii afectați, iar masca de oxigen este singura care îi ajută să meargă mai departe. Cei mai mulți dintre cei ajunși în spital, în stare gravă, nu s-au vaccinat.

Nu m-am vaccinat, nu am ascultat de nimeni, mă gândeam că astea sunt porcării. De ce să mă vaccinez pentru o gripă? Am zis că trece chiar dacă iau și, uite, am ajuns la spital. Nu mai puteam să respir bine. Acum m-a ajutat Dumnezeu să fiu mai bine, s-au purtat toți foarte frumos cu mine aici, n-am ce să le zic, m-au îngrijit bine, povestește cu lacrimi în ochi o femeie din Brăila care a ajuns de urgență la Spitalul Floreasca din Capitală.

O zi la cel mai important spital din țară
Bolnav Covid-19, la spitalul Floreasca

Printre bolnavi este un pacient imunizat cu serul de la Pfizer, însă este printre puținii care au decis să se vaccineze.

Sunt vaccinat, dar tot m-am îmbolnăvit. Imediat după ultima doză am început să mă simt rău și am crezut că sunt reacții de la vaccin, am avut frisoane, febră, nu mă simțeam deloc bine. Am crezut că așa trebuie să fie, dar până la urmă s-a dovedit că eram bolnav de COVID. Am ajuns la spital de o săptămână, am masca de oxigen acum, mă simt mai bine, sper să trec și peste hopul ăsta, povestește un bărbat în vârstă de 75 de ani infectat cu sars-cov-2.

O zi la cel mai important spital din țară
Mărturii ale pacienților internați la spitalul Floreasca

Paturi de campanie, bolnavi puși pe holuri

Situația este gravă și la Institutul Matei Balș din Capitală, iar bolnavii abia mai găsesc, după ore întregi de așteptare, un loc în spital.

Pe holuri sunt paturi de campanie, așa am procedat și în valul anterior. De ce sunt mulți pacienți? Este o variantă delta care se transmite foarte ușor, numărul pacienților care se infectează este imens și de aici sunt și mulți care au nevoie de spitalizare, de oxigen, nu mai vorbesc de Terapie Intensivă. Și la Balș se poate întâmpla să aștepte un pacient peste 24 de ore, dar niciun pacient nu rămâne fără tratament. Doar că atunci când camera de gardă este plină, asta se întâmplă. Cei care vin aici pe picioare pot fi monitorizați, dacă au forme medii pot continua tratamentul acasă în legătură cu medicul de familie. Dacă vorbim despre pacienți cu forme severe care nu mai au loc în camera de gardă trebuie să aștepte, explică medicul Adrian Marinescu, director medical la Institutul Matei Balș din Capitală.

Chiar și așa, România se află pe ultimul loc la numărul oamenilor vaccinați. Până acum, puțin peste 30 la sută dintre români au ales să se vaccineze, iar medicii spun că, potrivit ultimelor calcule, pandemia se va încheia în doi ani și jumătate, dacă vaccinarea va continua în același ritm.

Urmăriți Impact.ro și pe