Un tânăr din Alba, primul pacient cu COVID-19 căruia i s-a administrat terapia cu anticorpi monoclonali. În trecut i s-a făcut un transplant de măduvă osoasă

Un tânăr din Alba, primul pacient cu COVID-19 căruia i s-a administrat terapia cu anticorpi monoclonali. În trecut i s-a făcut un transplant de măduvă osoasă

Este vorba despre un tânăr de 22 de ani, din Alba, care în trecut a trecut printr-un transplant de măduvă osoasă, iar acum este primul pacient cu COVID-19 căruia i s-a administrat terapia cu anticorpi monoclonali. Totul s-a întâmplat la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia.

Primul pacient cu COVID-19 căruia i s-a administrat terapia cu anticorpi monoclonali

Terapia cu anticorpi monoclonali neutralizanţi pentru SARS-CoV-2 a fost administrată în premieră, marţi, 19 octombrie 2021, la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia. Primul pacient care a beneficiat de acest tratament are 22 de ani şi întruneşte criteriile prevăzute de către specialiştii comisiei de Boli Infecţioase a Ministerului Sănătăţii pentru a beneficia de aceste antivirale. Medicaţia ajută pacienţii infectaţi la debutul bolii să nu mai dezvolte forme severe, găsim notat în comunicatul transmis de către Biroul de presă al SJU Alba Iulia.

Băiatul a fost transferat, marţi, de la Spitalul Orăşenesc Câmpeni, la secţia de Boli Infecţioase a SJU Alba Iulia.

Primul pacient cu COVID-19 caruia i s-a administrat terapia cu anticorpi monoclonali
Pacient spital

Echipa medicală care se ocupă de cazul său a decis, potrivit anamnezei şi investigaţiilor, că este oportună administrarea de anticorpi monoclonali. Pacientul a necesitat şi efectuat, în trecut, transplant medular (transplant de măduvă osoasă), are o formă uşoară spre medie de COVID-19, dar cu mare potenţial de agravare în lipsa acestui tratament.

Acesta se află în primele zile de la contactarea infecţiei cu SARS-CoV-2. La acest caz, SJU Alba Iulia a colaborat foarte bine cu toate instituţiile medicale implicate, a mai spus sursa citată.

Se pare că această terapie a fost administrată imediat după primirea fiolelor de anticorpi monoclonali.

În prezent, patru spitale din judeţul Alba au primit 60 de tratamente cu anticorpi monoclonali pentru tratarea pacienţilor cu forme incipiente de COVID-19. În plus, pacienţii care pot avea un beneficiu din administrarea acestui tratament sunt cei cu risc de evoluţie severă a bolii, însă administrarea tardivă nu este recomandată la pacienţii cu forme severe de COVID-19.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...