Certificatele covid, valabile doar 9 luni din momentul vaccinării cu doza 2 pentru călătoriile în UE. Măsura e luată pentru încurajarea booster-ului

Ana Anitoiu 21.12.2021, 16:09
Certificatele covid, valabile doar 9 luni din momentul vaccinării cu doza 2 pentru călătoriile în UE. Măsura e luată pentru încurajarea booster-ului

Certificatele Covid sunt valabile doar nouă luni din momentul vaccinării împotriva coronavirusului cu cea de-a doua doză sau cu doza unică, în cazul serului Johnson & Johnson, pentru călătoriile în Uniunea Europeană. Decizia a fost luată marți de Comisia Europeană, iar măsura are ca scop încurajarea booster-ului sau „supra-rapelului”.

De când va fi limitată valabilitatea certificatelor Covid la 9 luni

Conform Comisiei Europene, valabilitatea certificatelor Covid va fi limitată la nouă luni începând cu data de 1 februarie, în toate țările membre ale Uniunii Europene, în cazul în care măsura nu va fi respinsă de o majoritate calificată a acestora ori printr-un un vot majoritar împotrivă în Parlamentul European.

Totuși, Comisia Europeană a transmis că este foarte posibil ca noua măsură să fie aprobată, deoarece reprezentanții instituției s-au consultat înainte cu statele membre ale Uniunii Europene și cu Parlamentul European.

Certificatele covid, valabile doar 9 luni
Certificat Covid verificat. Inquam Photos/ Octav Ganea

Pentru ce fel de activități va fi imitată valabilitatea certificatelor Covid

Comisia Europeană a atras atenția că limitarea valabilității certificatelor Covid se va aplica doar pentru călătoriile intra-comunitare. Hotărârile referitoare la utilizarea acestor documente în alte scopuri pe plan intern – cum ar fi pentru accesul în restaurante și cafenele, la concerte, spectacole sau la alte evenimente – vor fi luate de fiecare țară în parte.

Însă, recomandarea Comisiei Europene este ca toate țările din Uniunea Europeană să aplice la modul general regula valabilității certificatelor Covid-19 de doar nouă luni în absența celei de-a treia doze de vaccin împotriva coronavirusului.

Măsura a fost propusă de Comisia Europeană în luna noiembrie, după recomandarea Centrului European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor referitoare la administrarea dozei „booster” odată cu trecerea a şase luni de la încheierea schemei de vaccinare. Motivul este că eficacitatea vaccinului anti-Covid-19 scade în acest timp.

Contextul în care a fost propusă limitarea valabilității certificatelor Covid

Limitarea valabilității certificatelor Covid a fost propusă în contextul în care a apărut o nouă variantă de coronavirus, Omicron, ce este mai contagioasă. Șapte țări din Uniunea Europeană – Portugalia, Irlanda, Cipru, Letonia, Italia, Grecia şi Austria, au introdus restricţii noi în regim de urgenţă. Autoritățile din aceste state le-au cerut călătorilor europeni, inclusiv celor vaccinaţi, să prezinte şi un test de Covid-19 negativ la intrarea în teritoriu.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Christian Wigand, a declarat că țările din Uniunea Europeană pot introduce astfel de măsuri suplimentare cum sunt testarea Covid-19 obligatorie sau carantina chiar și pentru persoanele vaccinate, în cazul deteriorării situaţiei sanitare. Totuși, instituția a cerut ca aceste măsuri să fie „proporţionale” şi să fie aplicate pe o perioadă de timp cât mai scurtă. Vezi și câți bani a câștigat din certificate Covid false un băiat de 17 ani!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...