Cererea de călătorii cu avionul a explodat. Care este explicația specialiștilor

Ioana Bucur 05.08.2022, 11:55
Cererea de călătorii cu avionul a explodat. Care este explicația specialiștilor

În ciuda tuturor problemelor apărute pe aeroporturile din Europa în această vară, cererea de călătorii cu avionul a explodat, potrivit datelor publicate joi de Asociaţia Internaţională de Transport Aerian (IATA). Care este explicația specialiștilor.

De ce a crescut cererea de călătorii cu avionul

După aproape doi ani cu pierderi semnificative, cererea de călătorii cu avionul a explodat. La nivel mondial, aceasta a crescut cu 76,2% în luna iunie în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Cu toate astea, nivelul nu a revenit încă la cel din perioada pre-pandemie, a anunțat joi Asociaţia Internaţională de Transport Aerian (IATA).

Raportul lunar al organizației arată că, în iunie 2022, traficul aerian a fost la aproape 70,8% din cel anterior pandemiei. Motivul creșterii este tocmai ridicarea restricțiilor impuse în contextul situației epidemiologice.

„Cererea de călătorii cu avionul se menţine ridicată. După doi ani de izolare şi restricţii la graniţe, lumea profită de libertatea de a călători”, a declarat directorul general al IATA, Willie Walsh.

Explozia cererii, într-un timp atât de scurt, a pus o presiune uriașă pe aeroporturi, dar și pe companiile aeriene – toate fiind încă afectate de anii de pandemie. Criza de personal cauzată de plecări și concedieri, a dus la blocaje și greve pe marile aeroporturi ale lumii.

Cererea de călătorii cu avionul a explodat. Care este explicația specialiștilor
Aeroportul International Avram Iancu din Cluj-Napoca

„Avem deja trei discuții avansate în stadiu de semnare contracte”

În intervalul 14-20 iulie 2022, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti a anunțat că nu mai puțin de 768 de zboruri au avut întârzieri mai mari de 30 de minute.

Aeroportul Băneasa s-a redeschis, după nouă ani de când și-a întrerupt activitatea, trecând printr-un proces de modernizare a clădirilor și a echipamentelor aeroportuare.

George Dorobanțu a dezvăluit că, până în prezent, trei companii aeriene au anunțat că vor opera curse de linie și charter de aici.

„Avem deja trei discuții avansate în stadiu de semnare contracte care să opereze de la Băneasa.

Este vorba despre Ryanair care caută soluții pentru a-și crește baza de aeronave din România, vor opera două zboruri din sezonul de toamnă sau iarnă, Air Connect care și-a anunțat intenția să opereze și de pe Băneasa, momentan ei sunt autorizați pentru Otopeni, dar vor opera și la Băneasa, pentru zboruri cu aeronave ATR de scurtă distanță.

Mai este o companie înregistrată în Republica Moldova, Fly One pentru curse tip charter, Băneasa-Chișinău”, spune George Dorobanțu, director demisionar al CNAB.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...