Ceremonie inedită de Ziua Europei. Filă de istorie în curtea Palatului Brâncovenesc din Potlogi

Daniela Alexandru 09.05.2021, 15:58

Astăzi, pentru a marca Ziua Europei, împreună cu toate semnificațiile zilei de 9 mai, la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, județul Dâmbovița a avut loc ceremonialul schimbului de gardă ca în secolul al XVII-lea, realizat de străjerii gărzii Cetăţii Făgăraş. Momentul a fost urmat de un concert.

Ceremonialul schimbului de gardă la Palatul Brâncovenesc din Potlogi. Când a fost construit palatul domnesc?

Pentru a marca Ziua Europei, la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, județul Dâmbovița, a avut loc ceremonialul schimbului de gardă ala cum se făcea în secolul al XVII-lea.

Ceremonialul schimbului de gardă a fost realizat de străjerii gărzii Cetăţii Făgăraş, iar evenimentul a fost urmat de un concert susținut de Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi.

Palatul Brancovenesc din Potlogi
Palatul Brancovenesc din Potlogi

Palatul ridicat de Constantin Brâncoveanu a fost construit în incinta Ansamblului Brâncovenesc de la Potlogi

Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi este unul dintre cele mai importante obiective turistice care aparține Complexului Național Muzeal Curtea Domnească (CNMCD).

În incinta să se găsește și Palatul ridicat de Constantin Brâncoveanu între 1698 și 1699. Edificiul a fost distrus de otomani la puțin timp de la ridicarea sa, în anul 1714 și rămâne o ruină timp de două secole și jumătate.

Pentru cine a fost construit, de fapt, palatul Brâncovenesc de la Potlogi

”În anul 1698, Constantin Brâncoveanu a ridicat, din temelii, o curte domnească la Potlogi, în centrul căreia se afla palatul. Curtea de la Potlogi, pe care domnul o ridică la statutul de curte domnească dinastică, a fost zidită pentru Constantin, fiul cel mare și prezumtivul moștenitor al tronului țării.

Un boier de încredere, din zonă, care avea curți la Corbii Mari, Mihai Corbeanu, al doilea postelnic, a fost numit ca ispravnic al lucrărilor de edificare a noii reședințe domnești. Logofătul Radu Greceanu, cronicarul oficial al domnitorului, nota cum, în iulie 1698, măria sa în București n-au mai șezut, ci s-a ridicat de au mers la Potlogi, de au văzut casele mării sale ce se lucra acoloˮ, arată reprezentanții CNMCD într-o descriere a frumosului obiectiv.

Cât a durat restaurarea Palatul Brâncovenesc de la Potlogi și de unde au venit banii necesari

Deși s-a încercat restaurarea Palatului Brâncovenesc încă din anii 1955, abia între 2011 și 2015 putem spune că întreg ansamblul capătă măreția de altădată.

Restaurarea s-a făcut prin implementarea mai multor proiecte europene. Palatul a fost renovat și mobilat cu obiecte autentice din patrimoniul Complexului Național Muzeal Curtea Domnească. Acum totul arată ca pe vremea domnitorului Brâncoveanu.

Urmăriți Impact.ro și pe