Artefacte unicat la Muzeul Tiparului și Cărții Vechi Românești din Târgoviște. Cum arată bijuteriile ce datează din secolele XVI-XVII

Daniela Alexandru 16.03.2021, 19:27

Artefacte unicat la Muzeul Tiparului și Cărții Vechi Românești. Complexul Național Muzeal Curtea Domnească din Târgoviște încearcă să învingă pandemia, care a lăsat muzeele cu jumătate din vizitatorii anilor trecuți, printr-o inițiativă inedită.

Artefacte unicat la Muzeul Tiparului și Cărții Vechi Românești

Este vorba despre o serie de expuneri lunare, reunite sub titlul „Comori în obiectiv” prin care se prezintă artefacte descoperite de arheologii complexului muzeal. În această lună sunt scoase în evidență o serie de bijuterii care ilustrează un exemplu de înfrumusețare a unei jupânese de la Curtea domnească din Târgoviște, din perioada secolelor XVI-XVII, reunite sub titlul „Podoabe ale jupâneselor de la Curtea Domnească din Târgoviște – un ev mediu feminin”.

De astăzi și până pe 16 aprilie turiștii pot vedea la Muzeul Tiparului și Cărții Vechi Românești, aflat la Curtea Domnească din Târgoviște, la doar 80 de kilometri de București, o vitrină cu exponatele descoperite în urma săpăturilor din 2018 din cimitirul bisericii Sfânta Vineri.

Scopul principal al acestei inițiative este de a aduce în prim plan descoperiri arheologice recente, întreprinse în fosta capitală a Țării Românești, la Târgoviște, unele artefacte fiind scoase la lumină chiar dintre zidurile de incintă ale fostei curți domnești, mai exact din zona Bisericii Sfânta Vineri.  Cimitirele medievale, la rândul lor, deși e cam nefiresc a le considera ca făcând parte din peisajul urban contemporan, mai ales atunci când nu mai sunt vizibile, conțin adesea mai multă istorie decât ne putem închipui.

Acesta reprezintă și motivul pentru care am ales să expunem, în context arheologic, câteva piese provenite din mormintele aparținând cimitirului bisericii Sf. Vineri. Cercetarea arheologică exhaustivă a unui cimitir medieval târgoviștean presupune o cursă aproape nesfârșită într-o enciclopedie genealogică. Din vremea lui Vladislav al II-lea, poate chiar mai devreme și până la Sfinții Martiri Brâncoveni, curtenii și-au găsit aici un loc de veci…aproape de palat, lângă domn și Domnul.

Aici a fost îngropată și M4/2018, personajul principal al expoziției, denumită astfel conform unor indici arheologici. Numele, nu i-l știm. Crucea s-a pierdut, precum și urmele mormântului ei. Poate că M4 a fost îngropată în hainele sale de curte. Cele mai frumoase haine ale unui vieți, poate la fel frumoase. I-am respectat istoria, încercând o reconstituire a dispunerii podoabelor ce țineau de acoperământul capului, spune Minodora Cârciumaru, unul dintre realizatorii expoziției.

Artefacte unicat la Muzeul Tiparului si Cartii Vechi Romanesti din Targoviste
Artefacte unicat la Muzeul Tiparului si Cartii Vechi Romanesti din Targoviste

Secvențe din timpul cercetărilor, imagini cu artefacte surprinse în context arheologic, detalii ale unor obiecte spectaculoase, filmări tridimensionale ale acestora, se vor regăsi într-o proiecție care completează întreaga informație. Detalii privind descrierea fiecărei piese etalate se regăsesc în cadrul expoziției.

Obiectele expuse fac parte din patrimoniul Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească„ Târgoviște, iar etapa de conservare a inventarului funerar a fost realizată de specialiștii muzeului din cadrul Departamentului de Conservare/Restaurare al Complexului Național Muzeal ”Curtea Domnească” Târgoviște. Responsabilul științific al cercetării arheologice din campania 2018 este Gheorghe Olteanu, iar din colectivul de cercetare arheologică fac parte Minodora Cârciumaru, Florin Gabriel Petrică, Adrian Ioniță, Gheorghe I. Cantacuzino.

Podoabe precum cercei, paiete (peste 600 de bucăți) prinse de o bonetă acoperită cu un văl de pânză, obiecte decorative de tipul coroniței – 21 exemplare, un inel, ș.a., sunt amplasate într-o formă inedită, dar determinată doar de realitatea surprinsă arheologic. Prin unitatea stilistică, decor și cromatică, ilustrează un exemplu de înfrumusețare a unei femei de la Curtea domnească din Târgoviște, din perioada secolelor XVI-XVII. Secvențe din timpul cercetărilor, imagini cu artefacte surprinse în context arheologic, detalii ale unor obiecte spectaculoase, filmări tridimensionale ale acestora, se vor regăsi într-o proiecție care completează întreaga informație. Detalii privind descrierea fiecărei piese etalate se regăsesc în cadrul expoziției, a continuat Minodora Cârciumaru.

Sursă foto: Complexul Național Muzeal Curtea Domnească Târgoviște

Urmăriți Impact.ro și pe