Cercetătorii americani aruncă în aer tot ce se știa până acum: „Virusul nu a apărut în piața din Wuhan”. Ce dovadă au

Redacția IMPACT 29.05.2020, 16:11

Un cercetător american, dar și un expert chinez de la Centrul pentru prevenția și controloul bolilor (CDC) a adus în atenție o nouă ipoteză cu privire circumstanțele și apartenența noului coronavirus. Potrivit acestuia, coronavirusul nu a plecat inițial din piața din Wuhan și că nici nu ar fi provenit de la animale. Ce dovezi există în acest sens?

De ce nu provine virusul SARS-CoV-2 de la animale?

Din primele cercetări realizate la puțin timp după primele cazuri confirmate de coronavirus, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis atunci teoria că persoanele infectate cu ceea ce se ceredea atunci a fi o pneumonie mai severă, au lucrat sau au vizitat aceeași piață din Wuhan, în care se comercializau (pentru uz alimentar) lilieci, șobolani, șerpi. Experții au analizat atunci compoziția virusului, constatând că ar putea fi vorba de un nou tip de coronavirus, aspect confirmat ulterior de o serie de mai multe teste.

Wuhan, locul din care se credea că a plecat toată epidemia. Foto: Yan Xiong/ Unsplash
Wuhan, locul din care se credea că a plecat toată epidemia. Foto: Yan Xiong/ Unsplash

Din cercetările elaborate până acum de CDC nu se cunoaște încă, cu exactitate care este proveniența exactă a virusului, însă oamenii de știință spun primul caz de infectare cu virusul SARS-CoV-2 nu a apărut în piața din Wuhan. Specialiștii de la Institutul de Virusologie din Wuhan (WIV) au transmis, în mod public, că teoria conform căreia coronavirusul își are originea în această piață este greșită.

Problema care se ridică acum este identificarea cu exactitate a locului din care a pornit infecția. Deși o serie de cazuri timpurii de coronavirus au mai fost identificate în piața de fructe de mare din Wuhan, animalele nu au fost contaminate cu acest virus, lucru demonstrat în urma prelevării mai multor mostre de țesut de la aceste animale.

„Niciun animal nu a fost testat pozitiv. Din ianuarie, acest lucru nu a mai fost concludent. Dar acest lucru (originea coronavirusului în piața de pește de la Wuhan n.r.) s-a transformat într-o narațiune”, a transmis Colin Carlson, profesor la Universitatea Georgetown care studiază răspândirea acestor virusuri care se transmit de la animale la oameni.

Directorul WIV, Wang Yanyi, a declarat pentru China Central Television weekend-ul trecut că noul coronavirus este genetic diferit față de orice fel de virus viu care a fost studiat la institut. Anterior, virusologul WIV Shi Zhengli – care colectează, recoltează probe și studiază coronavirusurile în liliecii chinezi – a declarat pentru Scientific American că informațiile genetice găsite la acest SARS-CoV-2 nu se aseamănă cu cele găsite anterior, potrivit Business Insider.

Urmăriți Impact.ro și pe