Previziune sumbră de la OMS: “Următoarea perioadă nu este pentru sărbătorire, ci pentru pregătire”

Luiza Moldovan 18.05.2020, 15:51
Previziune sumbră de la OMS: “Următoarea perioadă nu este pentru sărbătorire, ci pentru pregătire”

Europa trebuie să fie pregătită pentru un al doilea val de infecții Covid-19 în iarnă, a avertizat șeful OMS pentru Europa, Dr. Hans Kluge. Kluge este de părere că această creștere a numărului de infecții ar putea să coincidă cu val asemănător de gripă sezonieră.

„Țările să-și consolideze sistemele de sănătate”

În opinia lui Kruge, acum este momentul ca țările să-și consolideze sistemele de sănătate mărind numărul de paturi, construind secții noi de terapie primară și intensivă, pentru ca țările să fie pregătite pentru a primi mai mulți pacienți. De asemenea, Kruge a atras atenția că acum „e vremea pregătirii, nu a celebrării” în Europa, asta chiar dacă numărul zilnic de noi infecții și de decese scade. Astăzi, Regatul Unit a anunțat 170 de decese – cea mai mică rată de la instaurarea izolării, dar autoritățile se tem că acest număr poate crește brusc, dacă oamenii renunță prea ușor la măsurile restrictive de circulație sau la cele ce presupun distanțare socială.

Spania, Italia și Franța, țări care au avut de suferit un impact major din cauza virusului, arată, acum semne de revenire. Dr. Kluge a punctat că pandemia nu s-a terminat, chiar dacă aceste țări au raportat o scădere a cazurilor. El a spus pentru The Telegraph că țările ar trebui să folosească acest răstimp într-un fel înțelept, să aplice ceea ce au învățat la primul val al pandemiei și să-și consolideze sistemele de sănătate.

Hans Kruge avertizează că țările ar trebui să folosească această perioadă pentru a-și consolida sistemele medicale
Hans Kruge avertizează că țările ar trebui să folosească această perioadă pentru a-și consolida sistemele medicale

„Singapore și Japonia au înțeles demult că nu e cazul să se relaxeze”

Acest lucru ar putea să însemne de la construirea de noi secții în spitale, la unități de terapie intensivă și primară. El a dat exemplul unor țări ca Singapore și Japonia, care au înțeles devreme că nu e cazul să se bucure, ci să fie mult mai atente:

„Singapore și Japonia au înțeles devreme că următoarea perioadă nu este pentru sărbătorire, ci pentru pregătire. Asta fac acum țările scandinave – nu exclud posibilitatea apariției unui al doilea val al pandemiei de coronavirus, ci se pregătesc să reacționeze prompt la acesta”, a spus Kluge.

Mai mult decât atât, Kluge a atras atenția că se conturează o nouă zonă roșie pentru Europa, cu epicentrul în Rusia, alături de care, Ucraina, Belarus și Kazahstan încep să raporteze cazuri din ce în ce mai mari de Covid-19, plus un val paralel cu o altă boală infecțioasă.

„Sunt foarte îngrijorat cu privire la un posibil val dublu – în toamnă și iarnă, am putea avea un al doilea val de COVID-19 și epidemii de gripă sau rujeolă”, a spus el.

Urmăriți Impact.ro și pe