Centralele de apartament ar putea deveni istorie? Românii care stau la bloc, vizaţi

Iancu Andreea 05.11.2021, 15:19
Centralele de apartament ar putea deveni istorie? Românii care stau la bloc, vizaţi

Sezonul de iarnă se apropie cu pași repezi, iar frigul și problemele legate de termoficarea generală i-au determinat pe mulți să își monteze propriile sisteme de încălzire pentru locuințe. Totuși, centralele de apartament ar putea să nu mai fie acceptate în viitor, astfel că românii care le utilizează ar urma să fie înlocuite, ca urmare a unei directive emise la nivelul Uniunii Europene.

Motivul pentru care centralele de apartament ar putea să nu mai fie acceptate pe viitor

Fie că te numeri printre cei care beneficiază de căldură prin sistemul general de termoficare, ori datorită centralei de apartament, este important de știut că se anunță schimbări radicale pentru sistemele de încălzire pe bază de gaze naturale. În următorii ani, Uniunea Europeană a stabilit noi măsuri de reducere a poluării, statele punând pe agenda viitoare mai multe puncte urgente pentru combaterea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Astfel, până în anul 2030, UE speră să reducă cu 55% emisiile de gaze cu efect de seră. Obiectivul a fost asumat atât de industria auto, mulți producători de autoturisme renunțând la motoarele care funcționează pe bază de combustibil fosil și trecând la mașinile electrice, ce utilizează curentul electric. Dar pentru că nu doar această industrie este responsabilă pentru nivelul emisiilor de gaze, se dorește eliminarea centralelor de apartament. Gazul, principala sursă a acestor emisii, ar putea fi înlocuit cu o altă formă de energie, regenerabilă însă.

Centralele de apartament ar putea dispărea
Centralele de apartament ar putea fi înlocuite cu surse mai puțin poluante de căldură

Cu ce ar putea fi înlocuite sistemele de încălzire pe gaz

Comisia Europeană a propus „Planificarea unor sisteme care să înlocuiască actualele sisteme de încălzire cu combustibil fosili – scheme de renunțare la utilizarea combustibililor fosili, cu ținte” (“Planned replacement schemes of fossil heating systems – fossil phase-out schemes with milestones”). Astfel, se descurajează utilizarea gazelor naturale pentru încălzirea locuințelor, fiind totodată impuse și unele ținte pentru renunțarea la actualele sisteme precum centralele de apartament.

Totodată, acestea din urmă ar putea fi înlocuite cu alte soluții de încălzire eficiente, dar care nu funcționează pe bază de gaze naturale. O soluție, spun specialiștii este instalarea unei pompe de căldură, care utilizează energie regenerabilă. Aceasta este flexibilă și eficientă, oferind o rată de rentabilitate pe termen lung și în primul rând are un impact redus asupra mediului. Practic, fiecare kilowatt de energie electrică utilizat de o pompă de căldură generează între 3 și 4 kilowați de căldură regenerabilă din aer, ceea ce reprezintă o sporire a eficienței cu 300-400%, conform specialiștilor. Pe măsură ce guvernele vor deveni proactive în direcția sustenabilității, este nevoie de alternative la centralele clasice pe gaz.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...