Centralele de apartament vor dispărea? Legea care va schimba tot

Stan Filon, Ionuț Vieru 29.08.2021, 21:36
Centralele de apartament vor dispărea? Legea care va schimba tot

Guvernul britanic a anunțat că dorește schimbarea centralelor termice pe gaz cu unele pe hidrogen, în lupta pornită de toate statele împotriva încălzirii globale. Autoritățile din Marea Britanie se confruntă însă cu nemulțumirea cetățenilor.

Dispar centralele electrice pe gaz?

Organizația Citizens Advice a adresat o scrisoare prim-ministrului Boris Johnson prin care critică planurile guvernului în ceea ce privește schemele actuale de adaptare a locuințelor, care în opinia semnatarilor scrisorii respective sunt total greșite, scrie BBC.

În scrisoarea deschisă trimisă de Citizens Advice, semnatarii solicită mai mult sprijin financiar pentru a face modificările pe care le vrea guvernul, în caz contrar, eforturile de reducere a emisiilor milioanelor de case din Marea Britanie vor fi expuse riscului.

Centralele de apartament vor disparea. Legea care schimba tot
Centralele de apartament vor disparea. Legea care schimba tot

Britanicii, nemulțumiți de planul guvernului

Abordarea consumului de energie în sectorul rezidențial este văzută drept un eement foarte important pentru a se ajunge la zero emisii până în 2050, deoarece carbonul generat de încălzirea locuințelor se ridică la aproximativ 20% din toate emisiile din Marea Britanie.

În scrisoare se mai precizează faptul că eforturile actuale ale guvernului de a-i ajuta pe oameni să își adapteze casele sunt „prea complicate” și prea des lucrurile merg prost. Procesul de instalare a centralelor cu emisii reduse de carbon, de modernizare a lor sau de introducere a unor tehnologii inteligente ”necesită timp, este confuz și stresant”, se mai plânge organizația respectivă.

Ei dau ca exemplu Green Homes Grant, un sistem care a fost conceput pentru a ajuta oamenii să-și izoleze casele. Acest program guvernamental a fost anulat în martie, după ce s-a constatat faptul că banii au ajuns pentru doar 10% din beneficiari. Organizația respectivă spune că eșecul programului respectiv se datorează de activitatea escrocilor și a comercianților necinstiți.

AIE spune că centralele pe gaz ar trebui să dispară până în 2025

O alternativă ar fi panourile solare, însă în Anglia vremea nu este chiar favorabilă. ”Cred că panourile solare sunt o idee foarte bună, mai ales pentru oamenii care doresc să contribuie la un mediu mai curat”, spunea până de curând Michael, proprietarul unei case din Liverpool, care a vrut să ajute planeta trecând pe încălzire cu ajutorul puterii soarelui.

Proiectul bărbatului a mers bine, până când s-a trezit cu o gaură în acoperiș, probabil din cauza instalațiilor făcute cu noul sistem. Gaura a fost astupată, însă problema a revenit, iar bărbatul a constatat că firma care l-a ajutat prima dată renunțase la afacere.

Așadar, zilele centralelor termice pe gaz le sunt numărate,mai ales după ce și Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a anunțat că vânzarea de centrale termice pe gaze naturale ar trebui să înceteze începând din anul 2025.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...