SPECIAL

Centrală nucleară în locul fostei termocentrale de la Doicești. Prima centrală nucleară modulară se va construi în Dâmbovița

Daniela Alexandru 23.05.2022, 23:28
Centrală nucleară în locul fostei termocentrale de la Doicești. Prima centrală nucleară modulară se va construi în Dâmbovița

În locul termocentralei Doicești se va construi prima centrală modulară de mici dimensiuni din lume, dezvoltată de americanii de la NuScale. Ministrul energiei, Virgil Popescu, a anunțat că prima centrală modulară se va construi în județul Dâmbovița. În aceste zile Termocentrala Doicești, cea care asigura energia pentru întreg Municipiul Târgoviște, se află în plin proces de demolare.

„Susţin acest proiect care va aduce numeroase beneficii ţării noastre”

 „Astăzi, mai mult ca oricând, se dovedeşte că energia înseamnă securitate. (…) Implementarea reactorului modular de mici dimensiuni de la NuScale pe amplasamentul de la Doiceşti va avea beneficii dovedite în materie de securitate energetică şi de mediu prin generarea de energie sigură, stabilă, accesibilă şi curată, fără emisii.

În plus, proiectul va aduce beneficii socio-economice directe comunităţii pe care o deserveşte şi va genera prosperitate continuă pentru industria şi economia regională.”, a declarat Virgil Popescu pentru economica.net.

Cosmin Ghiță, șeful Nuclearelectrica, a subliniat că studiile arată că Doiceștiul este un loc adecvat pentru a face această investiție. Studiul a fost realizat cu 1,2 milioane de dolari primiți de Nuclearelectrica în cadrul unui grant oferit de Agenția Americană pentru Comerț și Dezvoltare (USTDA).

Centrala nucleara in locul fostei termocentrale de la Doicesti
NuScale va fi construit pe locul centralei de la Doicesti

Centrala electrică va genera aproape 4.000 de locuri de muncă

 „În urma studiului, au fost identificate mai multe potenţiale amplasamente adecvate. Amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti a obţinut toate calificările în ceea ce priveşte securitatea, fiind considerat adecvat în această fază conform criteriilor de proiectare şi principiilor de securitate ale reactoarelor modulare mici NuScale (…)

Vom forma un nucleu de excelenţă pentru industria nucleară din România şi un hub pentru regiune în ceea ce priveşte producţia şi asamblarea componentelor şi pregătirea operatorilor pentru tehnologia reactoarelor modulare din regiune”, a susţinut Ghiță.

Estimările spun că centrala electrică NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcţii, 2.300 de locuri de muncă în producţie şi va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an.

 

Urmăriți Impact.ro și pe