Cele trei condiții impuse de PSD pentru intrarea la guvernare – Surse

Ioana Bucur 03.11.2021, 23:02
Cele trei condiții impuse de PSD pentru intrarea la guvernare – Surse

Cu toate că, oficial, delegația PNL nu s-a întâlnit cu reprezentanții Partidului Social Democrat, tot mai multe voci vorbesc despre o negociere secretă cu aceștia. Care ar fi cele trei condiții impuse de PSD pentru intrarea la guvernare.

Negocieri în culise

Miercuri, Florin Cîțu și colegii săi din echipa de negociere s-au întâlnit cu cei de la USR. La finalul discuțiilor, premierul demis declara că sunt „șanse mari” de refacere a coaliției.

„Până la urmă am discutat despre principii, dacă vom putea reface această coaliţie şi apoi despre programul de guvernare. Am agreat că trebuie să fie un acord al coaliţiei.

Am discutat mai mult despre programul de guvernare, deci foarte important e că premierul e de la PNL, am discutat că susţinem împreună PNRR, despre PNI, dacă susţinem PNI şi în ce condiţii. Nu se discută despre numele persoanelor care vor fi în Guvern, astăzi”, a explicat Cîţu.

La scurt timp după, președintele social-democraților, Marcel Ciolacu, anunța că a stabilit să se întâlnească cu delegația PNL în cursul zilei de joi şi că nu exclude posibilitatea de a fi propunerea de premier a social-democraţilor la consultările de la Cotroceni.

„Am avut o discuţie cu domnul Florin Cîţu, telefonic să stabilim mâine la prânz. O să stabilim unde are loc întâlnirea, credem că va fi la Parlament. Nu m-am văzut cu Florin Cîţu. Ca să fie foarte clar”, a declarat, miercuri seară, Marcel Ciolacu.

Cele trei condiții impuse de PSD pentru intrarea la guvernare
Marcel Ciolacu, presedintele PSD. Sursa: Inquam Photos/ George Calin

Cele trei condiții impuse de PSD

Așadar, joi urmează să aibă prima întâlnire oficială PNL-PSD, însă surse citate de jurnaliștii Antena 3 vorbesc despre alte trei, neoficiale. Se pare că miercuri seara, la Vila Lac, Florin Cîțu și Dan Vâlceanu i-au primit pe Sorin Grindeanu și Marcel Ciolacu, reprezentanții social-democraților.

Potrivit sursei, PSD a pus trei mari condiții pentru intrarea la guvernare: vor să dea premierul, să primească șefia Camerei Deputaților și jumătate din ministere.

În cazul în care cerințele le vor fi îndeplinite la negocierile oficiale cu PNL, Marcel Ciolacu ar urma să fie  susținut pentru funcția de premier, iar Sorin Grindeanu, prim-vicepreședinte PSD, pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților.

„Ne vedem mâine şi discutăm Programul de guvernare şi cum vedem noi lucrurile”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă PSD ar putea renunţat la propunerea proprie de premier la consultările de la Cotroceni, el a răspuns: „Este o discuţie şi un mandat pe care o să-l primesc eu de la PSD.”

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...