Cele șase măsuri cu care Teodorovici se laudă că va reduce cheltuielile statului. Eficiență sau praf în ochi?

Alexandru Ioanid 17.07.2019, 18:16
Cele șase măsuri cu care Teodorovici se laudă că va reduce cheltuielile statului. Eficiență sau praf în ochi?

Statul caută să strângă cureaua și să reducă din cheltuielile care au adâncit deficitul bugetar. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, defilează de câteva zile cu mai multe propuneri legate de tăieri, plafonări, taxe de solidaritate. Plecând de la premisa că vor fi adoptate, cât de eficiente sunt aceste măsuri? S-ar putea să ne trezim că totul e praf în ochi și că adevărata bubă bugetară e în altă parte.

Guvernul e presat să vină cu soluții pentru a reduce deficitul bugetar. Diferența dintre venituri și cheltuieli devine din ce în mai mare, iar pomenile electorale cer și o notă de plată.

O notă de plată care s-ar putea dovedi usturătoare. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a venit cu câteva idei pentru a reduce din cheltuielil. A defilat cu ele prin ședințele CEx, unele au fost discutate și în Guvern, în ședința de miercuri.

Ministrul vorbește de plafonări și taxe de solidaritate. Dar economiștii avertizează că problemele sunt în altă parte. Greu de crezut că Guvernul nu le observă.

Ce e cert e că în buget există o gaură de vreo 7 miliarde de lei. Care, în lipsa unor soluții bine gândite, se va adânci și mai tare.

Propunerile lui Teodorovici pentru reducerea cheltuielilor

În ultimele zile, ministrul Finanțelor a spus că a identificat mai multe soluții de reducere a cheltuielilor.  Unele dintre ele ar putea fi adoptate, altele nu. Dar chiar și în varianta în care ar trece toate, deși sunt multe semne de întrebare la mijloc, cât de eficiente se vor dovedi ele?

„Taxa de solidaritate”

Ministrul Eugen Teodorovici susținea că Guvernul ar putea umbla la pensiile speciale. Nu le va tăia, așa cum sugerează mulți analiști care le contestă existența, ci le va aplica o „taxă de solidaritate”. Practic, ce e peste 10.000 de lei va fi impozitat, deși ministrul s-a ferit să pronunțe cuvântul impozitare.

De pensiile speciale beneficiază foștii magistrați, jandarmi, militari, polițiști, angajați din serviciile secrete, cei care au lucrat la Curtea de Conturi, parlamentarii și, în curând, și primarii. Numai că nu e atât de simplu precum susține Guvernul.

CSM a anunțat deja că va ataca la Curtea Constituțională astfel de idei dacă Guvernul îndrăznește să se lege de pensiile speciale. Ar fi niște probleme de constituționalitate acolo, după cum precizează Consiliul Superior al Magistraturii.

Studenții, lăsați fără gratuități la călătoria cu trenul 

Ministrul de Finanțe a declarat că studenții nu vor mai beneficia de gratuități pe trenurile CFR tot timpul anului. Astfel, numărul de călătorii ar urma să fie limitat. Se vorbea de aproximativ 12 călătorii gratuite pe parcursul unui an.

Guvernul știe că studenții nu reprezintă o categoria prea vocală în spațiul public și, mai mult, mulți dintre ei nici nu au de suferit foarte tare din cauza acestei măsuri.

Fără burse pentru studenții care nu muncesc pe perioada verii

Din nou, o măsură fără un impact bugetar semnificativ. Guvernul ar trebui, încă o dată, să se uite în altă parte.

Detașările din ministere

O măsură care, dacă ar fi aplicată până la capăt, ar mai reduce risipa banului public.

„Vreau să văd ce angajări s-au făcut de la 1 ianuarie şi miniştrii să spună de ce au făcut acele angajări. În Secretariatul General al Guvernului aveam o detaşare a unei persoane, nu spun ca nu este bine pregatită, nu sunt în măsură să îi fac evaluarea, dar cu 27.000 de lei. E o aberaţie. Nu ne putem juca cu fondurile publice”, spunea recent premierul.

Doar că majoritatea acestor detașări sunt făcute pe criterii politice sau pe nepotisme. Aparatul administrativ e burdușit cu rude și cu rude ale rudelor. Va fi extrem de greu de descâlcit și destul de greu de stopat acest fenomen.

Bugetarii nu mai pot cumula pensia cu salariul

Guvernul ar vrea și ca bugetarii să nu mai poată cumula salariul cu pensia. Primii vizați de această măsură sunt foștii angajați din ministerele Apărării și de Interne. Ei se pot pensiona chiar și la 40 sau 50 de ani, dar mulți continuă să lucreze.

Așa încasează zeci de mii de lei lunar, cumulând salariul cu pensia, ambele primite de la stat. E o măsură prin care s-ar mai putea reduce din cheltuieli. Dar, din nou, acei oameni nu vor fi de acord.

Și reprezintă o categorie destul de importantă, cu sindicate mari în spate. Guvernul ar putea fi contestat în stradă și ar putea fi forțat să dea înapoi.

Sporuri acordate în sumă fixă

În prezent, majoritatea sporurilor pe care le primesc bugetarii sunt calculate procentual. Sunt raportate fie la salariul brut, fie la salariul minim pe economie.

Dacă măsura trece, atunci mulți bugetari se vor trezi cu venituri lunare mai mici. Din nou, crește gradul de nemulțumire.

Unde ar trebui să se uite Guvernul pentru reducerea cheltuielilor

În mandatul fostului premier Adrian Năstase, România număra 800.000 de bugetari. În 2019, numărul lor aproape s-a dublat: a ajuns la 1,4 milioane. Și nu e ca și cum productivitatea ar fi crescut.

Din contră, în lumea tehnologiei, a automatizării și a digitalizării, costurile cu personal uman pot fi foarte ușor reduse. Doar că Guvernul nu acționează. Tocmai pentru că nu are soluții pentru bugetarii care încasează acum bani de la stat, dar nu fac mai nimic.

Dacă decide concedieri în masă, ar trebui să vină și cu soluții pentru oamenii rămași pe drumuri.

Statul plătește mult și cere puțin, avem nevoie de criterii de competență. Indiferent de guvernare, aparatul bugetar a crescut, caracterizat de clientelism politic și de mediocritate”, spunea Remus Borza, cel care a fost consilier al premierului Dăncilă, dar și-a pierdut funcția numai după o săptămână tocmai din cauza acestor declarații.

Deficitul bugetar al României a ajuns în primele 5 luni la 14,7 miliarde de lei, în urcare cu 80,6% față de același interval de anul trecut. Ținta asumată în fața Bruxellesului este de 3% pe tot anul.

Poate Guvernu se va încadra în această țintă. Dar contează mult și cum o va face.

Artificiile de anul trecut s-ar putea să nu mai funcționeze.

Urmăriți Impact.ro și pe