Cele mai poluate zone din București. Aici este cea mai slabă calitate a aerului azi, 7 noiembrie

Ana Anitoiu 07.11.2022, 16:44
Cele mai poluate zone din București. Aici este cea mai slabă calitate a aerului azi, 7 noiembrie

Cele mai poluate zone din București au fost dezvăluite de platforma pentru măsurarea calității aerului din Capitală. Iată unde a fost înregistrată cea mai slabă calitate a aerului azi, 7 noiembrie, și, astfel, care sunt cei mai afectați bucureșteni.

În ce zonă a Bucureștiului s-a înregistrat cea mai slabă calitate a aerului, azi, 7 noiembrie

Conform platformei aerlive.ro pentru măsurarea calității aerului din București, azi, 7 noiembrie, cel mai mare grad de poluare a fost înregistrat în Piața Rahova, unde indicele calității aerului este de 91. Particulele în suspensie PM10 au fost măsurate la 57 ug/m3, iar particulele PM2.5, la 50 ug/m3.

Indicele de calitate a aerului (ICA) este calculat după metodologia franceză ce stă la baza CAQI – Common Air Quality Index, pe baza concentrațiilor noxelor: carbon (CO), dioxid de azot (NO2), dioxid de sulf (SO2) și particule în suspensie PM2,5 și PM10, înregistrate prin intermediul unor stații de trafic și urbane. Acesta este determinat de valoarea cea mai ridicată a poluanților analizați.

Mai exact, indicele de calitate a aerului este dat de valoarea cea mai mare a poluanților cuprinși în determinare. Pentru a calcula acest indice se face conversia de la unitatea de măsură transmisă de senzori ppm, adică părți per milion, la μg/m3, adică micrograme per metru cub.

Cele mai poluate zone din Bucuresti
Cele mai poluate zone din Bucuresti, dezvaluite de platforma pentru masurarea calitatii aerului din Capitala. Foto: unsplash.com

Poluarea cu particulele în suspensie cu un diametru aerodinamic mai mic decât 10 micrograme provine de pe șantierele de construcții, de la gropile de gunoi și din agricultură. Aceasta poate apărea în urma incendiilor și a arderii deșeurilor, din surse industriale, din praful suflat de vânt pe terenurile deschise, dar și din polen sau fragmente de bacterii.

Pe de altă parte, poluarea cu particulele în suspensie și mai mici, cu un diametru aerodinamic mai mic decât 2,5 micrograme, provine din emisiile rezultate din arderea benzinei, uleiului, motorinei sau lemnului.

Care dintre indicii de calitate a aerului sunt îngrijorători

Astfel, un indice situat între 75 și 100, ca cel înregistrat în Piața Rahova, indică un nivel ridicat de poluare a aerului. Un indice ce depășește valoarea de 100 indică un nivel foarte ridicat de poluare.

Potrivit aceleiași platforme, indicele de calitate a aerului situat între valorile de 50 până la 75 arată un nivel mediu de poluare. Dacă ICA este situat între 25 și 50, nivelul de poluare este scăzut, iar dacă indicele este mai mic de 25, nivelul de poluare este foarte scăzut.

Alte zone din București cu un grad mare de poluare a aerului

Stațiile de măsurare din București fac măsurători la intervale fixe, de câte un sfert de oră, iar pe baza datelor culese se calculează medii orare și indicele de calitate a aerului.

Astăzi, luni, 7 noiembrie, în afară de indicele înregistrat la Piața Rahova, cele mai mari valori ICA au fost înregistrate la: Teatrul Mic, 67; ODAI Sector 5, 58; Popești 4, 51; Mogoșoaia 2 – Main road, 50; Popești 2, 47; Buftea – Liceul Barbu Știrbey, 47; Cișmigiu și Mogoșoaia 1, 41.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...