Cele mai grele 6 probleme de matematică. Unele dintre ele n-au fost rezolvate niciodată

Daria Petrescu 12.01.2020, 17:20
Cele mai grele 6 probleme de matematică. Unele dintre ele n-au fost rezolvate niciodată

Unele dintre cele mai grele probleme de matematică nu au putut fi rezolvate de nimeni de-alungul timpului. Există însă şi minţi luminate, care au dat de cap celor mai complicate calcule.

Cele mai grele 6 probleme de matematică, nerezolvate de-alungul timpului

1. Cea mai grea problemă este „conjectura lui Collatz”, o funcție complicată prin care trebuie să arăți că orice număr este natural.

Matematicianul Terence Tao a făcut recent mai mulți pași spre rezolvarea problemei, dar încă este departe de o soluție clară.

2. O altă „conjectură” este cea a lui Goldbach, care prevede ca orice sumă a două numere prime mai mari de 2 dă o cifră pară.

De exemplu, 13+5 = 18 sau 23+19 = 42. Matematicienii trebuie să demonstreze că această ecuație este adevărată pentru toate numerele naturale.

O formulă în acest sens nu a fost găsită de către cercetători până acum.

3 . Teoria „numerelor prime gemene” se referă la numerele prime care se află la doar două lungimi distanță, ca de exemplu 11 și 13 sau 17 și 19.


4. „Ipoteza lui Riehmann”. Rezolvarea ei îi aduce matematicianul inspirat premiul de un milion de dolari în cadrul „Millenium Prize Problem”.

5. Problema sferelor. Să zicem că avem un număr de portocale pe care le punem într-o pungă.

Încă nu a existat o formulă matematică ce explică numărul de sfere cu care se atinge o portocală în interiorul pungii.

6. Mai este o teorie cu privire la dezlegarea șiretelor. Toată lumea știe să își lege și să își dezlegere șiretul de la pantofi.

Ce nu se ştie este să formulăm un tipar matematic pentru dezlegarea șiretelor.

Cele șapte probleme ale mileniului II, stabilite de Clay Institute din Cambridge, Massachusetts, sunt următoarele:

P versus NP

Conjectura lui Hodge

Ipoteza Riemann

Existența „golului de masă” Yang-Mills

Problema de existență Navier-Stokes

Conjectura lui Birch -Sinnerton-Dyer

Conjectura lui Poincaré – singura rezolvată.

Un profesor nigerian a găsit rezolvarea unei probleme veche de 156 de ani

În urmă cu ceva timp, un profesor nigerian susţinea că a găsit rezolvarea la Ipoteza Riemann, una dintre cele mai grele probleme de matematică, nerezolvată de 156 de ani.

Opeyemi Enoch a explicat că el a făcut o descoperire cheie, în anul 2010, iar acest lucru i-a permis ulterior să rezolve complicata problemă concepută în 1859, transmite Daily Mail.

Ipoteza Riemann, formulată pentru prima oară de Bernhard Riemann în 1859, este una dintre cele mai celebre şi mai importante probleme nerezolvate din matematică.

Deşi mulţi matematicieni de valoare s-au chinuit să o dezlege, cel puţin până acum problema a rămas un mister.

Ipoteza Riemann se referă la distribuirea de numere prime. Este cea mai celebră problemă de matematică, deoarece teorema lui Fermat a fost rezolvată încă din 1990.

Distribuirea numerelor prime printre celelalte nu urmează un model sistematic. Cu toate acestea, Riemann a observat că frecvenţa numerelor prime este foarte strâns legată de comportamentul unei funcţii elaborate numită funcţia Riemann Zeta, relatează Daily Mail.

Urmăriți Impact.ro și pe