Cele mai frumoase locuri din Slovenia, o țară care a știut să aibă grijă de natură

Emanuela Pană 12.12.2020, 15:15
Cele mai frumoase locuri din Slovenia, o țară care a știut să aibă grijă de natură

Amplasată în inima Europei, Slovenia este una dintre țările mai puțin populare în rândul turiștilor, în ciuda frumuseții sale naturale. Nu există niciun dubiu că orașele sale sunt mărtura influenței dominațiilor din trecut, ceea ce o face și mai interesantă pentru pasionații de arhitectură. Află în continuare ce are de oferit o țară cu o suprafață de nici 10% din cea a României.

Cele mai frumoase locuri din Slovenia

Înconjurată de Alpii de Est și Marea Adriatică, Slovenia se mândrește cu munți enormi, lacuri desprinse parcă din cărți poștale, râuri rapide, peșteri mari și orașe elegante. De asemenea, această țară mică promite să vă ademenească cu satele sale fermecătoare, cu arhitectură barocă și cu persajul romantic, frumos conturat de crestele înzăpezite ale masivilor montani, plajele pitorești și cascade în cascadă.

Chiar dacă ai doar câteva zile la discpoziție sau poate că bugetul nu îți poate permite momentan mai mult, vei avea ocazia să te bucuri de principalele atracții turistice, mai ales că nu trebuie să străbați kilometri întregi de la un obiectiv la altul, Slovenia putând fi parcursă cu mașina în doar 3 ore.

Adesea comparată cu Noua Zeelandă grație perisajelor de vis pe care le poți admira aici, Slovenia merită să fie pusă pe lista următoarelor tale destinații de vacanță. Este cunoscută pentru stațiunile montane și castelele impresionante, dar totuși nu primește atenția cuvenită din partea turiștilor.

Citește și: Top 10 destinații și obiective turistice în Croația. Ce trebuie să vizitezi neapărat aici

Top 5 atracții turistice

De pe străzile nu de mult pline de viață Ljubljana și până la castelul medieval din Bled, aici găsești cele mai atractive locuri de vizitat din Slovenia.

1. Lacul Bled

Una dintre cele mai importante atracții naturale din Slovenia este cu siguranță Lacul Bled, o întindere de culoare turcoaz cu o biserică ce tronează pe o insuliță în formă de lacrimă. Aceasta datează încă din anul 1534 și prezintă picturi valoroase ce o întruchipează pe Maica Domnului. Tradiția locală spune că soții care își aduc nevestele în brațe pe cele 99 de trepte vor avea o căsnicie fericită, timp în care cei care ajung aici și trag clopotele au dreptul la 3 dorințe. Aici te poți bucura de peisajul montan, înzăpezit, și poți lua puțin aer curat făcând o plimbare pe apă cu o pletna – o barcă tradițională.

2. Ljubljana

Ați putea începe explorarea Sloveniei chiar din capitala Ljubljana, care este minunată în oricare anotimp al anului. Dacă deja ai vizitat Praga, Ljubljana ți se va părea o variantă în miniatură a capitalei Republicii Cehe. Este o destinație populară pentru vacanțele de iarnă, așa că dacă tot a început sezonul mandarinelor și a vinului fiert, ai putea să o pui pe lista de bilețele din care să tragi la sorți. În perioada sărbătorilor, acest oraș este împodobit ca în povești. După ce-i vei remarca numeroasele statui cu dragoni, clădirile cu o arhitectură superbă (ce datează din perioada barocă) și micuțele piețe care împânzesc Centrul Vechi, îți vei da seamă că e un oraș cu adevărat special.

3. Peșterile Postojna

Postojna este un orășel din sud-vestul Sloveniei, transformat într-o destinație obligatorie pentru orice turist – dacă te gândeai că la Bled ai descoperit cel mai frumos peisaj din acest stat, atunci te sfătuim să arunci o privire pe fotografiile cu peșterile Postojna. Acesta este unul dintre cele mai populare locuri din țara cu o suprafață de nici 10% din cea a României. Sistemul de peșteri de aici se întinde pe o suprafață de 20 de kilometri de camere și galerii, într-unele dintre acestea tavanul aflându-se la o înălțime de 50 de metri. Peșterile Postojna surprind prin dimensiunile impresionante și peisajele care te lasă fără cuvinte.

4. Parcul Național Triglav

Triglav este localizat în nord-vestul Sloveniei și este singurul parc național al țării. El se întinde de-a lungul graniței cu Italia, fiind la „o aruncătură de băț“ de cea cu Austria. Canyoning, paragliding și rafting sunt doar câteva dintre sporturile pe care le poți practica în Parcul Triglav, în zona Posočje. Parcul, denumit după cel mai înalt munte din Slovenia, și singurul de acest gen, se întinde pe o suprafață de aproximativ 900 de kilometri patrati, fiind alcătuit în mare parte din masivul muntos ce strabate țara.

5. Kranjska Gora și Alpii Iulieni

Turiștii și localnicii sunt deopotriva atrași de pârtiile din Slovenia, renumită pentru numeroasele posibilități de practicare a sporturilor de iarnă. Printre cele mai populare stațiuni pentru schi se numără Cerkno, Kanin, Krvavec, Mariborsko Pohorje, Rogla și Vogel. Cea mai cunoscută dintre toate este, însă, Kranjska Gora, situată în nord-vestul țării. Aceasta este mereu doldora de turiști dornici să practice schiul și snowboardingul, în deosebi pentru că aici zăpada cade constant și este de foarte bună calitate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...