Cele mai bune clătite de post. Ce nu trebuie sa lipsească din rețetă ca să nu se întărească a doua zi

Ioana Bucur 28.03.2022, 14:42
Cele mai bune clătite de post. Ce nu trebuie sa lipsească din rețetă ca să nu se întărească a doua zi

O rețetă de clătite de post delicioase și care își mențin textura chiar și a doua zi? Având în compoziția clasică lapte și ouă, mulți își iau adio de la desertul preferat în perioadele de post ce precedă marile sărbători ale creștinilor – Paștele și Crăciunul – dar această variantă este perfectă pentru zilele cu restricții alimentare. În plus, unul dintre ingredientele recomandate le va împiedica să se întărească a doua zi.

Rețetă clătite de post

Două probleme rezolvate de o singură rețetă. Știm prea bine că în momentul în care începem să facem „câteva” clătite, rezultatul final este un turnuleț pe care nu avem cum, oricât de gustoase ar fi, să îl terminăm la o singură masă, iar a doua zi nu mai sunt la fel de bune, multe dintre ele întărindu-se.

A doua problemă este legată de ingrediente. Pentru că varianta clasică presupune un aluat făcut pe bază de lapte și ouă, nu pot fi mâncate în perioadele de post din pricina restricțiilor alimentare.

Ingrediente

Norocul nostru este că există o rețetă de clătite de post, la fel de gustoase precum cele clasice. Desertul este ușor de preparat și deloc costisitor. Vei avea nevoie de:

  • 350 grame de făină de grâu
  • 50 grame de zahăr brun
  • 90 mililitri de ulei de floarea soarelui
  • 500 mililitri de apă minerală
  • 350 mililitri de apă
  • o linguriță de coajă de lămâie
  • o linguriță de esență de vanilie (sau rom)
  • un praf de sare

Cele mai bune clătite de post. Ce nu trebuie sa lipsească din rețetă ca să nu se întărească a doua zi

Mod de preparare clătite de post

Se începe prin a se amesteca, într-un bol suficient de mare, făina de grâu, zahărul brun (se poate folosi și zahăr normal) și un praf de sare. Adăugăm apoi uleiul de floarea soarelui și 350 ml de apă. Apoi, folosind un mixer sau un tel, se amestecă bine toate ingredientele, până dispar toate cocoloașele. După ce am obținut o compoziție omogenă, adăugăm și coaja de lămâie.

Turnăm apa minerală pentru a mai dilua compoziția, până se obține compoziția dorită, acesta fiind și ingredientul care le va ajuta clătitele să nu se întărească a doua zi.

Se unge tigaia – sunt recomandate cele antiaderente – cu o pensulă îmbibată în ulei și o lăsăm să se încingă. Apoi, turnăm câte un polonic de compoziție în tigaie. De fapt, cantitatea de compoziție pe care o turnăm poate fi diferită atât în funcție de polonic, cât și de dimensiunile tigăii. Așa că, abia după ce coacem prima clătită ne vom da seama câtă compoziție este nevoie.

Clătitele se lasă pe foc mediu, timp de un minut și jumătate pe fiecare parte. Spre deosebire de varianta clasică, marginile acestor clătite de post vor fi mai uscate. Însă, asta nu este o problemă, pentru că le vom scoate din tigaie pe o farfurie întinsă și le vom acoperi cu un capac, iar ele se vor înmuia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...