Cele mai atractive orașe din România, conform Băncii Mondiale. Topul e făcut de specialiști de renume

Anca Manolica 15.09.2022, 16:42
Cele mai atractive orașe din România, conform Băncii Mondiale. Topul e făcut de specialiști de renume

Banca Mondială a calculat performanţa şi potenţialul oraşelor din România și a realizat un top al celor mai atractive pentru demararea unei afaceri. Bucureștiul este pe locul 1, fiind cel mai mare oraş care concurează la ora actuală pe picior de egalitate în termeni de productivitate cu alte oraşe importante din Uniunea Europeană. Iată cum arată întreaga ierarhie a acestora.

Care sunt cele mai atractive orașe din România

Banca Mondială a alcătuit un top al celor mai atractive orașe de la noi din țară privind deschiderea unei afaceri profitabile. În fruntea listei se situează, așa cum ne așteptam, Capitala, urmată de Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Craiova, Constanța, Galați, Brașov, Oradea şi Ploiești.

Proximitatea graniței de vest vine cu avantaje clare, această zonă fiind în general preferată de investitori grație amplasării în apropierea pieţelor europene. Prin urmare, poziţia geografică reprezintă în mod evident un factor de atracţie, în special pentru centrele de producţie, notează HotNews.

Ce indici au fost luați în calcul la alcătuirea acestui top

Pentru a evolua performanţa oraşelor din România s-au dezvoltat doi indici: indicele competitiv (concentrat pe performanţa actuală) şi indicele de atractivitate (concentrat pe performanţa potenţială). Așadar, nu este nicio surpriză faptul că Bucureștiul ocupă locul 1.

Bucureștiul este primul în topul celor mai atractive orașe
Bucureștiul este primul în topul celor mai atractive orașe

Vin bine din spate și alte oraşe dezvoltate precum Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, care sunt de asemenea, importante hub-uri economice. Oraşele competitive secundare sunt extrem de importante pentru o mai puternică performanţă regională, pentru că propagă creşterea şi dezvoltarea în localităţile vecine.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Potrivit datelor, există o corelație pozitivă între performanţa economică exprimată prin VNB/capita şi indicele de competitivitate, care semnifică faptul că un oraş competitiv oferă cu adevărat oportunităţi mai bune locuitorilor săi.

Alte orașe cu beneficii importante

Alte oraşe precum Ghimbav, Mioveni, Năvodari, Găești, Otopeni au și ele beneficii importante, aflându-se foarte aproape de polii de creştere urbană, lucru care este reflectat în nivelul de competitivitate. Totodată, s-a observat că valoarea indicelui este corelată cu nivelul de specializare al unei localități (de exemplu, Ghimbav este specializat în industria aerospaţială, Mioveni este specializat în industria auto și ambele au valori ridicate ale indicelui de competitivitate).

Practic, acest lucru semnifică faptul că un grad mai ridicat de specializare în cadrul unui oraş duce la premisa unui nivel de competitivitate mai mare. Oraşele bine specializate, însă, sunt susceptibile de schimbări bruşte economice. Așadar, ori de câte ori este posibil, este nevoie să se ia în considerare la nivel local un echilibru între specializare şi diversificare, transmite Banca Mondială.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...